Razlozi zbog kojih bi treblo da izbegavate kečap!

30/04/2020 12:42

Razlozi zbog kojih bi treblo da izbegavate kečap!

Kečap je jedna od najkorišćenijih namirnica. Zajedno sa pomfritom se konzumira u celom svetu.

Ipak, malo ljudi zna kako se ovaj preliv pravi i šta sadrži.

Kečap se pojavio u Kini i nije se pravio od paradajza. Ovaj sos se takođe zvao kečap i bio je napravljen od morskih plodova, koji su stojali nekoliko dana u sirćetu i začinima. Sos su otkrili Britanci u Singapuru i doneli su ga u Evropu 1700 godine.

Englezi su promenili recept, ali još uvek nisu dodali paradajz, koji je ubačen tek 1820 godine. Današnji recept je izmišljen 1870 godine.  

Koliko je zdrav kečap?

Nutricionisti preporučuju da izbacite ovu namirnicu potpuno iz ishrane.

Kečap sadrži fruktozu iz kukuruznog sirupa, koji jetra jako teško obrađuje.

Kečap može izazvati više zdravstvenih problema, kao što su masna jetra, povišeni trigliceridi i dizbalans apetita.

Poznato je da konzumiranje previše fruktoze može izazvati dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom (snižena tolerancija na glukozu, dislipidemija, hipertenzija, gojaznost i hiperinsulinemija.

Kečap iz prodaje je opasan

Prema jednom istraživanju, 2 od 3 sosa od paradajza koji se nalaze u prodaji sadrže konzervans.

Od analiziranih proizvoda, samo 12% poštuje tradicionalni recept izrade kečapa.

Jedno pakovanje kečapa koje se nalazi u prodaji ima između 12 i 26 kašičica šećera, u zavisnosti od veličine. 

U kečapu ima puno opasnih sastojaka, među kojima je E202, ili kalijum sorbat, aditiv koji iritira kožu, oči i sluznicu. Može biti genotoksičan i mutagen za ćelije krvi kod ljudi.

Među štetnim materijama je askorbinska kiselina, koja u velikim količinama može izazvati dijareju, oštećuje zubnu gleđ i utiče na stvaranje kamena u bubregu.

U kečapu se nalazi i sukraloza – E955, koja je hemijski sintetički zaslađivač, slađi od šećera 600 puta. U sastavu sukraloze se nalazi hlorin, koji se nalazi u pesticidima, dezinfekcionim sredstvima i nekim vrstama plastike. Molekuli hlorina smanjuju plodnost i imaju neurotoksične efekte.

Pored ovih, u kečapu ima i mnogih drugih štetnih sastojaka, a mi smo nabrojali samo neke od njih.

30/04/2020 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments