Na današnji dan rođen Dobrica Ćosić

29/12/2016 09:23

Na današnji dan rođen Dobrica Ćosić

Na današnji dan, 29. decembra 1921. godine, rođen je srpski pisac i prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije, Dobroslav Dobrica Ćosić.

Rođen je u selu Velika Drenova kod Trstenika. Zbog Drugog svetskog rata prekinuo je školovanje u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Aleksandrovcu, da bi 1942. godine konačno položio maturski ispit u poljoprivrednoj školu u Valjevu.

Nakon srednje škole, upisao je Višu političku školu “Đuro Đaković” koju je ubrzo i završio. Za vreme Narodnooslobodilačke borbe bio je na poziciji političkog komesara u Rasinskom partizanskom odredu, a u to vreme bio je i urednik novina “Mladi borac”, kao i član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a Komunističke partije Jugoslavije.

Kao pisac se afirmisao svojim prvim delom “Daleko je sunce” koje je objavljeno 1951. godine. Ovo mu je bila samo odskočna daska i inspiracija da se još više posveti pisanju. Nakon toga usledila su dela koja su postala deo kako domaće, tako i svetske književnosti, među kojima su romani: “Koreni”, “Deobe”, “Vreme smrti”, “Vreme zla”, “Vreme vlasti” i mnogi drugi.

Kao član državne delegacije sa Josipom Brozom Titom, predsednikom Jugoslavije, putovao je brodom “Galeb” prilikom obilaska afričkih zemalja. Pažnju članova Centralnog kominteta privlači nakon što je potegnuo pitanje Kosova i Metohije 1968. godine, a ubrzo nakon toga postao je i jedan od najpoznatijih opozicionara Titu.

Član Srpske Akademije nauka i umetnosti postaje 1970. godine.

Tokom 1989. i 1990. godine širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske osnivao je srpske nacionalne stranke, a odlukom Savezne skupštine 15. juna 1992. godine postaje prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije. Na ovoj poziciji bio je samo godinu dana, kada je smenjen posle sukoba sa Slobodanom Miloševićem, za koga su tajno glasala oba veća Saveznog parlamenta.

I nakon smene sa pozicije predsednika SRJ Ćosić se borio protiv komunizma, a 2000. godine je ušao u Narodni pokret Otpor, zbog čega se pokajao kada je saznao da se finansiraju iz inostranstva.

Pored njegove političke karijere i aktivnog učestvovanja u društvu, ostao je upamćen kao jedan od najvećih pisaca na našim prostorima.

Preminuo je 18. maja 2014. godine u svojoj kući u Beogradu sa 93. godine. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

29/12/2016 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments