Zašto britanska kraljevska porodica nema prezime?

19/01/2023 10:56

Zašto britanska kraljevska porodica nema prezime?

Britanska kraljevska porodica nema prezime, to je dobro poznato, ali zašto je to tako? Odgovor će vas možda iznenaditi.

Pored toga što britanskoj kraljevskoj porodici realno gledano ne treba prezime jer su poznati svuda u svetu, istorija ovog običaja je ipak malo komplikovanija od toga.

Naime, istorijski gledano, članovi kraljevske porodice nisu imali prezime, a odgovarali su svojim imenima, kao i kućama, odnosno dinastijama, kojima su pripadali, kao što su dinastija Tjudor ili Jork.

Pročitajte još i… Ovo je jedini put kada kraljica Elizabeta krši tradiciju!

Nova dinastija Vindsor

Onda, 1917. godine, kralj Džordž V izmislio je Vindsor za zvanično prezime kraljevske porodice, u čast Vindsor dvorca- koji je u vlasništvu kraljevske porodice.

Od tog dana, britanska kraljevska porodica i dalje je poznata kao dinastija Vindsor. Kada se udala za princa Filipa, kraljica Elizabeta II je prihvatila dodatak svom prezimenu pa je tako njeno puno ime Elizabeta II Mauntbaten-Vindsor.

Ipak, niko nije u obavezi da nosi ovo prezime. Iako postoje pravila koje kraljevska porodica mora da poštuje, ovo ne spada u jedno od njih. Tako su na primer princ Vilijam i princ Hari, uzeli prezime Vels, dok su služili vojsku, jer je njihov otac princ od Velsa.

 

19/01/2023 10:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments