Najveći cvet na svetu

17/12/2020 14:32

Najveći cvet na svetu

Najveći cvet na svetu  procvetao je poslednji put 27. juna 2018. godine u Botaničkoj bašti u Njujorku. Ova čudovišna biljka, kao iz doba jure, ima najveći cvet na svetu visok čak 2.27 metara, a cveta samo nekoliko dana u svakih nekoliko godina. Pre toga je procvetala ista biljka, nešto drugačijih cvetnih boja, 2012. godine u Bazelu u Švajcarskoj.

Titan Arum (Amoorphophallus titanium), koji inače prirodno nastanjuje prašume Sumatre, nije samo najveći cvet na svetu- on je takođe i jedan od onih koji najneprijatnije mirisu. Cvetovi ovog giganta šire užasno neugodan miris koji podseća na raspadanje mesa i veoma je teško boraviti u blizini kada je biljka u cvatu.

Titan Arum je zaista spektakularan i jako redak cvet. Neki ljudi putuju širom sveta nadajući se da će videti Titan u trenutku kada cveta. Do sada, samo je 150 snimljenih cvetanja ovog cveta, što je jako mali broj kada se uporedi sa milion drugih cvetova.

Prvi Evropljanin koji je otkrio čudovišnu biljku bio je italijanski botaničar i istraživač doktor Odoardo Beccari u Indoneziji 1878. godine. Popularni naziv Titan Arum izmislio je voditelj i prirodnjak Sir David Attenborought za potrebe njegove tv serije Privatni život biljaka, u kojoj je po prvi put snimljeno cvetanje i oprašivanje ove biljke. Voditelj je promenio originalni latinski naziv Amorphophallus, jer je smatrao da bi izgovaranje ove reči u programu moglo biti pogrešno protumačeno.

Miris cveta koji je užasan ima i logičn objašnjenje. Naime u pitanju je biljka mesožderka i hrani se insektima i to obično onima koji idu na leševe, muvama i sličnim, te ih biljka ovim mirisom i izgledom privlači.

Biljka je sada uzgajana širom sveta ali njegovo cvetanje je i dalje veoma retko i prava je senzacija videti ga. Prvi Ginisov rekord u veličini cveta imao je onaj cvet iz Botaničke bašte u Bonu u Nemačkoj koji je 2003. godine cvetanjem dostigao visinu od 2.74 metar, potom je taj rekord oborio cvetanjem u 2005. godini Titan u botaničkoj i zoološkoj bašti u Vilhema u Štutgartu u Nemačkoj sa visinom od 2.94 metra u cvatu- to je za sada najveći cvet u uzgoju a veruje se da u ekvadorskim kišnim šumama on dostiže i više od tri metara u cvatu. Rekord je ponovo oborio sa neverovatnih 3.1 metar, cvet Luisa Riciardelpa koji je cvetao 2010. godine i veruje se da ovaj primerak može da parira i onima u divljini. Cvet je tada bio izložen sa orhidejama u Gilfordu u Sjedinjenim Američkim Državama.

17/12/2020 14:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments