Zašto pojedine osobe ne vole ukus piva?

01/09/2022 10:18

Zašto pojedine osobe ne vole ukus piva?

Ako vam je muka od pomisli na pivo ili poznajete osobu koja vaše ispijanje piva isprati s jednim “bljak”, verujte da niste jedini.

Ovde nije reč o nekoj posebnoj vrsti ili izuzecima ljudskog roda. Zaista, postoje osobe kojima ukus ovog pića, nikako ne prija.

A zašto je tako?

Naime, koliko god vam, ako ste ljubitelj piva, ovo bilo teško da shvatite, neki ljudi jednostavno ne vole pivo.

Nije reč o glumatanju niti o foliranju, prosto je tako. Naravno, reč je o genetici, koja određuje kako će naš mozak procesuirati hladna i gorka pića.

Pogledajte i: Kada je počela proizvodnja piva?

Šta kažu stručnjaci?

U pitanju je “drevni alarm”, koji se uključuje kod pojedinih nakon što okuse gorko pivo. On nas štiti od potencijalne opasnosti u vidu hrane i pića. Osobe kod kojih je taj okidač osetljiviji, ukus piva će smatrati krajnje neprijatnim.

Postoji nekoliko receptora za ukus, koji nam omogućavaju da ga razlikujemo – slano, slatko, kiselo, gorko, koji informacije o ukusu šalju do mozga.

Stručnjaci objašnjavaju da o receptorima treba razmišljati kao o bravi, a ono što je pali, kao poseban ključ. Naime, ćelija za koju je receptor zakačen, poslaće mozgu signal “gorko je”.

Telo poseduje 25 različitih tipova receptora za gorko, u poređenju sa recimo svega dva za slano.

Gorčina piva u najvećoj meri dolazi od hmelja, a alfa i beta kiseline kojih ima u hmelju, zajedno sa niskim nivoom etanola u pivu, vezuju se za tri od tih 25 receptora, pa tako kad uzmemo gutljaj piva osećamo taj intenzivan i gorak ukus.

Pogledajte i: Belgija – Cela zajednica za pivovod

Ljudi su razvili toliko receptora za gorko kako bi se zaštitili. Naime, oni postoje kako bi mogle da se identifikuju potencijalne opasnosti, odnosno otrovna hrana ili piće.

U sprovedenoj studiji iz 2009. godine, navedeno je da se gorak ukus smatra signalom upzorenja na mogućnost trovanja, jer su brojne otrovne supstance, upravo gorkog ukusa.

Uživanje u pivu se pripisuje genetici, odnosno njenim varijacijama, navode stručnjaci.

01/09/2022 10:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments