Kada je počela proizvodnja piva?

14/09/2018 12:15

Kada je počela proizvodnja piva?

Međunarodni tim istraživača, predvođen arheologom Li Liu sa Univerziteta Stanford, otkrio je zanimljive podatke o začetku proizvodnje piva.

Naime, rezultati sprovedenog istraživanja pokazuju da je proizvodnja piva započela pre oko 13.700 godina, pre razvoja poljoprivrede.

Proizvodnja piva

Istraživači su analizirali kameni malter sa nalazišta pećine Rakefet u današnjem Izraelu. U pitanju je područje koje je korišćeno kao groblje za ljude natufijanske kulture.

Tokom istraživanja, stručnjaci su koristili mikroskopske ostatke, kako bi otkrili koje biljke su koristili ljudi ove kulture u svojim posmrtnim ritualima.

Otkrivene su dve sitne čestice sa tkiva biljaka i ostaci skroba koji su povezani sa transformacijom pšenice i ječma u alkohol. Tim smatra da su Natufijanci odavali počast umrlima, kuvanjem piva.

Naučnici su potom napravili svoje pivo tako što su koristili drevnu metodu kuvanja piva sa različitm vrstama slada. Eksperiment je sproveden, kako bi se utvrdilo da li proizvedeni skrob odgovara ostacima iz grobova. Naime, dobijeni pronađeni ostaci liče na natufijanske ostatke.

Ovi nalazi, prema rečima vođe tima Liu, predstavljaju najstariji zapis ljudske proizvodnje alkohola u svetu. Rezultati, takođe, potkrepljuju i teoriju da je pivo bilo odgovorno za nastanak i razvoj poljoprivrede.

14/09/2018 12:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments