Šta se krije iza grčkih hramova?

19/06/2018 09:54

Šta se krije iza grčkih hramova?

Istraživanja su pokazala da je izgradnja grčkih hramova povezana sa astronomijom.

Naime, mnogi objekti u Grčkoj simbolizuju velike stvari i kriju brojne tajne.

Tajne koje kriju grčki hramovi

Sigurno nije u pitanju slučajnost, da veliki grčki hramovi – Posejdonov hram, Hefestov hram i hram Afaje u Egini, formiraju jednokrake trouglove. Takođe, savršen trougao formiraju i Partenon, Afaja u Egini i Apolonov hram u Delfima.

Stručnjaci objašnjavaju da trouglovi formiraju lokacije koje predstavljaju pokrete određenih nebeskih tela, poput Sunca, Meseca i zvezda u odnosu na Zemlju.

Astronom amater, Manolo Fernadez, ubeđen je u ovu teoriju i navodi da su hramovi izgrađeni kako bi uskladili naseljene delove Zemlje s planetama na nebu.

Teorija iz prošlog veka

Ovu teoriju podržavao je i profesor francuske književnosti Žan Rišer, tokom šezdesetih godina prošlog veka. On je opisao ideju o triangulaciji Grčke kao povezanost svetih naselja jednih sa drugima, ali i sa nebom.

Verovao je da je Grčka podeljena u 12 delova koji predstavljaju 12 znakova zodijaka, sa Delfima kao središtem zemlje. Teorija kao takva nikada nije dokazana.

Profesori s Tehničkog univerziteta u Atini, primenili su stroge metode u računanju astronomske orijentacije grčkih hramova. U fokusu računice bili su Partenon i Hefestov hram, oba posvećena boginji Atini.

Otkrivena je neverovatna simetrična pozicija između hramova, gledajući na istok. Naime, astronomska orijentacija ovih hramova povezana je sa izlaskom sunca, a specijalno se ističe dan kada se slavi bog kome je hram i posvećen.

Stručnjaci napominju da se izlazak sunca tačno poklapa sa centralnom osom hrama i da tada osvetljava središnju statuu boga.

Mnoge sprovedene studije pokazale su rezultate prema kojima su grčki hramovi izgrađeni u ravni sa zvezdama.

19/06/2018 09:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments