Priča o Lenki Dunđerski

04/01/2021 10:08

Priča o Lenki Dunđerski

U neko davno doba, kada je i čuvena Lenka živela, verovalo se da devojke mogu umreti od tuge, neuzvraćene ili nesrećne ljubavi. To da li su ove mlade duše zaista venule zbog ljubavnih jada i tela im se mlada gasila, to možemo samo da pretpostavljamo. Lenka je jedna od žrtava ovih surovih ljubavnih jada a poznata je jer su njeni opevani u pesmi njenog ljubljenog velikana.

Lenki Dunđerski je pravo ime Jelena, a bila je ćerka imućnog trgovca Lazara Dunđerskog, porodica je inače bila što bi se reklo „viđena“ i bogata u onom a i ovom vremenu. Lenka je pored titule devojke iz dobre kuće, imućnosti i gospodstva, kažu i veoma lepih manira i ponašanja, nadasve obrazovana, bila i simbol lepote onog vremena.

Lenka je do svoje dvadeset i prve godine živela bezbrižno i zaštićeno, usmerena na obrazovanje i lepo ponašanje, oblikovana mlada dama tada je poput neke naše Trnove Ružice upoznala svoje vreteno. Sa svojih 21 upoznala je tada već proslavljenog pesnika Lazu Kostića. Lazi je tad već bilo 50 leta.

I Kostić se zagledao u mladu lepoticu pa se priča da joj je pri prvom susretu udelio komplimente na čak pet svetskih jezika. Mladu Lenku je opčinilo udvaranje ovog obrazovanog i iskusnog pesnika i u prvi mah se rodila obostrana ljubav.

Lenka i Laza su razmenili par pisama iz kojih zjapi pritajena strast i ljubav. Brzo su tu ljubav prozreli svi, pa i Lenkin otac. Brže bolje, kako svoju Lenku ne bi dao nekom toliko od nje starijem, gospodin Dunđerski, Kostiću predlaže brak sa jednom njemu prikladnijom ženom. Lazar Kostić nesamouveren pred Lenkinim godinama i lepotom, verujući duboko da je nije dostojan, ženi predloženu nevestu.

Prošla su dva meseca od Kostićeve svadbe i stigle su vesti o Lenkinoj iznenadnoj smrti. Lenka je umrla u Beču. Kažu ljudi da je njena porodica pričala da je mladu devojku odnela bolest, a da je ustvari Lenka venula i uvenula od tuge za Lazarom.

Laza skrhan smrću svoje krišom voljene Lenke odlazi u crkvu i moli za oproštaj, tu mu se javljaju i prvi stihovi danas jedne od najlepše pesme svih vremena, a 14 godina nakon Lenkine smrti i nastaje pesma “Santa Maria della Salute“.

04/01/2021 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments