Ljudski mozak radi nakon što srce prestane?

27/11/2022 09:51

Ljudski mozak radi nakon što srce prestane?

Naučnici tvrde da su osobe koje su umrle, neko vreme svesne onoga što se događa oko njih.

Naime, ljudski mozak radi i nakon što srce prestane, odnosno mozak je svestan smrti.

Mozak nakon smrti

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu “Stony Brook School of Medicine” u Njujorku, pokazalo je da osobe koje umru ostaju neko vreme svesne svega što se oko njih dešava.

Kako tvrde naučnici, oni koji su preživeli srčani udar i koji su se probudili iz “kliničke smrti”, objašnjavaju da su znali šta se oko njih dešava i da su čuli kada su lekari proglasili vreme njihove smrti, odnosno vreme kada je srce prestalo da kuca.

Vođa istraživanja, lekar Sem Parnija naveo je da se tokom istraživanja pokazalo, da oni koji se “vrate u život”, imaju jaču želju da pomognu drugima.

Naime, oni su svoja iskustva opisali i naveli da su bili svesni pristustva lekara i medicinskog osoblja. Lekari proglašavaju vreme smrti kada srce prestane da radi, međutim mozak je i dalje “živ”. Stručnjaci ističu da moždane ćelije mogu biti aktivne satima nakon što srce prestane da radi.

Što duže pružate umirućem veštačko disanje i masažu srca, duže će se održavati i delimična moždana aktivnost, ali na usporenijem nivou.

27/11/2022 09:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments