Znate li šta se dešava sa našom kožom dok spavamo?

04/10/2017 09:38

Znate li šta se dešava sa našom kožom dok spavamo?

Svi imamo poprilično dobru predstavu šta se dešava našem telu dok spavamo, ali da li znate da tokom sna, naša koža prolazi kroz pravi preobražaj?

Savršeno vreme za negu

U periodu od 11 časova do ponoći, ćelije prolaze kroz mitozu-odnosno deobu uz pomoć koje se koža regeneriše. Prema dermatolozima, ovo je pravo vreme za upotrebu proizvoda za negu kože, jer tada lice koristi sve benefite krema i losiona. Iz tog razloga, dermatolozi savetuju da noću koristimo kreme, bilo protiv bora, za zatezanje ili pak preparate protiv akni i bubuljica.

Koža se suši

Tokom noći, koža prozvodi manje sebuma i stoga dehidrira. Savet je da noću koristimo masnije kreme, koje će sprečiti isušivanje kože.

Menja se temperatura

Tokom sna, koža postaje za nekoliko stepeni toplija i za nijansu kiselija. “Ovi faktori takođe doprinose suvoći kože. U zavisnosti od tipa kože izaberite preparate koji će održavati kožu hidriranom tokom noći. Ukoliko vam je koža masnija, pripazite da ne stavljate debele slojeve, koji će zapušiti pore i izazvati pojavu bubuljica“, kažu dermatolozi.

Odmor od stresa i spoljašnjih faktora

U toku dana, kada doživimo bilo kakvu stresnu situaciju, organizam može da reaguje i tako da se na koži pojave bubuljice. Noću, rizik od ovoga je minimalan, te se koža tokom sna odmara i oporavlja. Takođe, tokom dana, koža je izložena raznim spoljašnjim faktorima koji mogu da joj naštete. Pored sunčevih UV zraka, zagađenje i raznorazne bakterije štete koži. Tokom noći, nema UV zraka niti bilo kojih drugih faktora koji mogu da utiču na upale.

Položaj tela tokom sna

Ovo je veoma važno, jer ukoliko spavamo na samo jednoj strani celu noć, postoji opasnost da se na jednom delu nakuplja masnoća. Stoga, zlatno pravilo jeste da spavate na leđima, tako da lice ne dodiruje jastuk. Naravno, ukoliko vam nije prijatno da spavate u ovom položaju, vodite računa o higijeni i češće menjajte posteljinu i jastučnice.

04/10/2017 09:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments