Koje su to životinje najveće od svoje vrste na svetu?

28/05/2023 12:35

Koje su to životinje najveće od svoje vrste na svetu?

Koje su to životinje najveće na svetu, koliku visinu dostižu, a koliko mogu da teže? Ove životnje predstavljaju najnaprednije i najveće životinje svoje vrste. 

Najveća ptica

Najveća ptica na svetu je albatros (diomedea exulans), čiji raspon krila dostiže 3.5 metra, dok je najteža ptica, koja je teška 111 kilograma, noj.

Najveći glodar

Glodar kapibara (hydrochoerus hydrochaeris), visok je 60 cm i predstavlja najvećeg gladara na planeti.

Najveća zmija

Mrežasti piton je najveća zmija koja je ikada zabeležena. Bio je dugačak 8 metara, a pronađen je u Maleziji, aprila 2016. godine. Uginuo je ubrzo, nakon što je zatočen.

Najveći torbari

Najveći torbar je crveni kengur (macropus rufus) koji dostiže težinu od 90 kilograma i visinu do 1.4 metra. Džinovski kengur bio je dva puta teži od crvenog kengura. Ova vrsta je nažalost istrebljena pre 15.000 godina.

Postojao je i četvoronogi torbar diprotodoni, koji je ličio na medveda. Bio je dugačak 4 metra i težak 2.800 kilograma, a istrebljen je pre 25.000 godina.

Najveći mekušac

Džinovska školjka ili tridacna gigas je najveći mekušac, koji može da dostigne dužinu od 1 metra i težinu od više od 227 kilograma.

Najveći leptir

Najveći leptir na svetu ima raspon krila skoro 30 cm, a zove se Leptir kraljice Aleksandre (Aepyornis maximus). U pitanju je veoma retka i ugrožena vrsta, koja nastanjuje predele prašuma Nove Gvineje.

Najveća riba

Kit ajkula je najveća riba, koja dostiže dužinu od 12 metra i težinu od 20.6 tona.

Najveći gušter

Komodo zmaj je najveći živi gušter na svetu. Mužjaci su dugački oko 3 m i teški oko 90 kg, dok su ženke manje.

Pogledajte i: Opasne životinje slatkog izgleda

Najveća žaba

Žaba golijat ili Conraua goliat može da poraste i do 32 cm i da teži oko 3.3 kilograma. U pitanju je najveća žaba na svetu koja može da skoči i do tri metra unapred.

Najveći primat

Najveći primati su istočne gorile (Gorilla beringei) koje su teške i do 205 kilograma. Ova vrsta nastanjuje planinske šumske predele Demokratke Republike Konga, Ruande i Ugande, a visoke su od 1.9 metra.

Najveća meduza

Čupava meduza (Cyanea capillata) je najveća meduza na svetu. Njen prečnik može da iznosi i do 2 metra.

Najveći slepi miš

Slepi miš Acerodon jubatus ima raspon krila od 1.7 metara. U pitanju je najveći slepi miš koji je prilično lak, naime težak je svega 1.2 kilograma.

28/05/2023 12:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments