Koji je to virus harao Evropom u kameno doba?

21/05/2023 13:35

Koji je to virus harao Evropom u kameno doba?

Virusi i bakterije postoje od kada je sveta i veka. Nedavna istraživanja otkrila su koji je to virus bio najrasprostranjeniji na području Evrope, u kameno doba. 

Nemački naučnici nakon niza testiranja, došli do rezultata.

Virus iz kamenog doba

Istraživanje koje su sproveli nemački naučnici otkrili su podatke o postojanju virusa hepatitisa B pre 7.000 godina, na području Evrope. Genetski materijal koji odgovara ovom virusu otkriven je u kosturima koji potiču iz kamenog doba, u nemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt.

Statistika pokazuje, da je od hepatitisa B, danas zaraženo oko 250 miliona ljudi širom sveta, što ovaj virus svrstava na listu najrasprostanjenijih virusa modernog sveta. Hepatitis B širi se polnim odnosom ili krvlju.

Pogledajte i: Nova istraživanja: Kada je zapravo nastao čovek?

Otkriće do kog su došli naučnici ukazuju na najstriju vrstu ovog tipa virusa, koji je pronađen u kostima iz kamenog doba.

Utvrđene su razlike u genomima istog virusa. Naime, naučnici s Instituta Maksa Planka nakon proučavanja kostura iz kamenog doba i srednjeg veka, pronašli su tragove virusa, pa su uspeli da kreiraju ponovo njegov genom.

Nakon kreiranje genoma, analizom je otkrivena razlika u genomima iz kamenog doba i srednjeg doba. Naime, genom virusa iz srednjeg veka bliži su strukturi virusa hepatitisa B kakvog mi danas poznajemo. Istraživanja su, takođe, pokazala da se virus, bez obzira na razlike, malo promenio u poslednjih pet vekova.

Pogledajte i: Antibiotici sve slabije utiču na bakterije

Vrsta virusa iz kamenog doba verovatno je izumrla, ali postoje određene varijable virusa koje postoje kod gorila i šimpanzi. Ustanovljeno je da ta vrsta virusa nije direktne povezana sa savremenom verzijom koja napada ljude.

21/05/2023 13:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments