Vitamin koji nas leči od zagađenog vazduha

06/09/2020 15:06

Vitamin koji nas leči od zagađenog vazduha

Stanovnici cele planete se suočavaju sa problemom zagađenog vazduha, iako se svim silama radi na smanjenju zagađenja inovativnom tehnologijom kao i restrikcijom štetnih gasova, zadnjih decenija zagađenje na zapadnom Balkanu je alarmantno.

Kako podaci iz svetske zdravstvene organizacje kažu, više od 90 posto ljudske populacije na svetu živi u područijima gde zagađenje vazduha prelazi granice. Naučnici dugo sumnjaju da PM 2.5 (sitne čestice u vazduhu) izazivaju epigenetske promene u našim ćelijama koje mogu da ugroze naše zdravlje.

Kada je o našem glavnom gradu reč, sistem za praćenje kvaliteta vazduha, kojim upravljaju zvanične institucije u Srbiji, pokazuje da koncentracija štetnih materija u vazduhu, posebno PM čestica, u gradovima redovno premašuje bezbedonosne granice za kvalitet vazduha preporučene u smernicama Svetske zdravstvene organizacije. Slična situacija je i u drugim većim gradovima Srbije.

Upravo iz tog razloga, međunarodni tim naučnika je 2017. godine uradio kliničko ispitivanje u želji da saznaju kako efekat izlaganja koncentraciji zagađenog vazduha od PM 2.5mogu da budu ublaženi dnevnim suplementima vitamina B koji sadrže 2.5 mg folne kiseline, 50 mg vitamina B6 i 1 mh vitamina B12.

U istraživanju, koje je objavio magazin Nacionalna Geografija Srbija, je učestvovalo deset volontera koji su prvo bili izlagani čistom vazduhu, a davan im je placebo kako bi izmerili njihove osnovne reakcije. Kasnije su isti ispitanici testirani velikim dozama vitamina B i bili su izlagani veoma zagađenom vazduhu koji sadrži visok nivo PM2.5.

Rezultati istraživanja su otkrili da četvoronedeljno izlaganje suplementima vitamina B ograničava efekat PM 2.5 između 28 i 78 odsto na deset genetskih lokacija. Istraživaći su pronašli da se slična redukcija ogleda i u mitohondrijalnom DNK, delovima ćelija koji generišu energiju.

Naučnici ipak ističu da ova studija ima mnogo ograničenja, poput malog broja ispitanika, a i manje informacija o količini vitamina B koja izaziva reakciju, kao i da su potrebna podrobnija istraživanja i ispitivanja, rezultati ove studije su ohrabrujući i možda sadrže ključ umanjenja štetnosti zagađenog vazduha.

06/09/2020 15:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments