Na koje bolesti može ukazivati trnjenje ruku i nogu?

10/04/2020 12:31

Na koje bolesti može ukazivati trnjenje ruku i nogu?

Simptomi kao što su trnjenje, na primer prstiju na nogama i rukama mogu biti banalni i ne moraju ukazivati na neki zdravstveni problem, ali isto tako mugu biti prvi simptomi nedostatka vitamina D ili moždanog udara. 

Ipak, ako se ovi simptomi javljaju samo s vremena na vreme i pored toga ne postoji ni jedan drugi simptom, ne treba da se zabrinete. Moguće je da osećate trnjenje zbog toga što sedite u nekoj pozi koja vam ne odgovara, na primer. Ali ako se simptomi ponavljaju nekoliko dana za redom, treba da se obratite lekaru, pošto ovo može ukazivati i na neke ozbiljnije bolesti. Lekarskim analizama ćete utvrditi šta se krije iza ovih simptoma koji deluju banalno.

Bolesti na koje mogu ukazivati trnjenje nogu i ruku:

  • Deficit vitamina B12 bi mogao biti potencijalni uzrok. Ako je u pitanju ovaj nedostatak, on je propraćen i umorom, lošom koncentracijom i slabom memorijom. Ako se analizom krvi utvrdi deficit vitamina B12, njegov nedostatak se može nadoknaditi suplementima, što će otkloniti i simptome.
  • Sindrom karpalnog tunela, koji podrazumeva stanje koje izaziva tupost, bol i trnjenje u području šake, prstiju i ruke. Ako se ne tretira na vreme, može dovesti do smanjene funkcionalnosti mišića ruke i prstiju, kao i tuposti i neosetljivosti prstiju i dlanova.
  • Hipertireoza je još jedan od potencijalnih uzroka pojave ovog simptoma. Međutim, u ovom slučaju, pojavljuju se i simptomi kao što su dijareja, mučnina, slabljenje izdržljivosti mišića i preterano znojenje.
  • Visok nivo šećera u krvi u slučaju osoba sa dijabetesom deluje kao toksin na nerve, zbog čega može doći do pojave trnjenja u rukama i nogama. Samo budite oprezni, pošto ovi simptomi mogu biti početni simptomi neuropatije usled dijabetesa.
  • Još jedan uzrok može biti diskus hernija. Trnjenje nogu može ukazivati probleme sa kičmom.
  • Trnjenje ruku i nogu može ukazivati i na perifernu vaskularnu bolest.
  • Moždani udar. U ovom slučaju trnjenje najavljuje pucanje aneurizme koje utiče na nedostatak cirkulacije. Kod moždanog udara se javljaju i drugi simptomi kao što su otežan govor, problemi sa vidom, jake glavobolje i parcijalne paralize.
  • Multipla skleroza. Drugi simptomi ove opasne bolesti su problemi sa vidom i motorički poremećaji.
10/04/2020 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments