Koje namirnice ne bi trebalo konzumirati na prazan želudac?
Povezane objave
Postoje namirnice koje nisu prihvatljive za konzumaciju na prazan želudac, odnosno koje ne bi trebalo jesti ujutru za doručak.
Doručak jeste najbitniji obrok, pa iz tog razloga obratite pažnju šta birate za ovaj prvi obrok.
Namirnice koje treba izbegavati
Stručnjaci navode da ove namirnice treba izbegavati rano ujutro, na prazan želudac, jer izazivaju probleme i negativno utiču na varenje.
Paradajz
Prvi na listi za izbegavanje je paradajz, nažalost. Iako je bogat vitaminima i antioksidansima, bolje je preskočiti ga za doručak. Naime, paradajz sadrži taninsku kiselinu koja podiže kiselinu u želucu i povećava rizik od pojave čira.
Pecivo
Pecivo je često na listi obroka za doručak, međutim nutricionisti savetuju izbegavanje kvasca. Kvasac može iziritirati želudac i izazvati nadutost i smetnje pri varenju.
Citrusi
Citrusni plodovi, limun, pomorandže, mandarine i grejpfurt, sadrže kiselinu koja može da ošteti sluzokožu želuca i uzrokovati bolove u ustima i jednjaku.
Banane
Banane mogu podići nivo magnezijuma, što može loše uticati na rad srca.
Krastavci
Konzumacija krastavca na prazan stomak može izazvati nadutost, gorušicu i bol u stomaku.
Začinjena hrana
Ljuta i začinjena hrana može povećati nivo kiseline u želucu i na taj način nadražiti sluzokožu i poremetiti varenje.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*