Da li znate šta jedete?

24/08/2017 12:02

Da li ste ikada pročitali šta piše na poleđini ambalaže omiljenog slatkiša i da li znate šta znače one “E” oznake?

Slatkiši, sokovi, viršle, konzervirana hrana i drugi proizvodi prepuni su emulgatora koji se dodaju u industrijski proizvedenu hranu, ne bi li bila ukusnija ili lepšeg izgleda. Pored njih, u prehrabenoj industriji koriste se i konzervansi. Oznaka emulgatora “E” jedinstvena je u celom svetu, a dok su neki dodaci bezbedni, drugi i te kako nepovoljno utiču na zdravlje, a neki od ovih dodataka izazivaju i kancer. U nastavku pogledajte spisak emulgatora koji nisu štetni, ali i onih koji dugoročno mogu da ugroze zdravlje.

Dodaci koji nisu štetni

E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

Sumnljivi dodaci

E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241,

Opasni dodaci

E102, 110, 120, 124

Dodaci koji izazivaju oboljenja

Problemi s crevima: E220, 221, 232, 224
Problemi s probavom: E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463,465, 466, u pakovanom sladoledu E407
Kožne bolesti: E230,231,232,233
Uništava vitamine: B12, E220
Povećava holesterol: E320,321
Nadražuje živce: E311, 312
Upala usne duplje: E330 najopasniji dodatak koji uzrokuje rak, nalazimo ga u švepsu od limuna, senfu, nekim bezalkoholnim pićima, konzerviranom mesu rakova, u nekim sirevima, nekim gljivama u konzervi.

Dodaci, koji uzrukuju rak

E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239, dok je E123 je vrlo otrovan te je zabranjen u SAD

Posebnu pažnju obratite na sledeće proizvode

E123 i E110 u gumenim bombonima, čokoladnim bombonima, pudingu sa šlagom u plastičnim čašicama, zaleđenoj ribi, topljenim sirevima za mazanje, pudingu od vanile, a E102 i E110, u gotovim sosovima raznih vrsta.

Tehnološki obrađena hrana je biološki mrtva i ima kratak rok trajanja; zato su nužno potrebni hemijski dodaci koji produžuju rok trajanja kako u skaldištima tako i na policama uprodavnicama.

Takođe, tu su i konzervansi označeni od E200 do E290, koji mogu uzrokovati dole nabrojane zdravstvene probleme, odnosno negative posledice:

E210 – astma, neurološke teškoće, hiperaktivnost dece
E211 – astma
E216 – alergije
E218 – kožne alergije
E220 – astma, uništava vitamin B1
E235 – mučnina, povraćanje, proliv, nadražaj kože, anoreksija
E249 – poremećaj prenosa kiseonika, glavobolje, loša koncentracija, poteškoće sa disanjem
E250 – potencialni kancerogen, u želucu stvara nitrozamine, hiperaktivnost dece
E251 – u organizmu se pretvara u nitrit;
E252 – hiperaktivnost, potencialno kancerogen, malokrvnost, štetan za bubrege, zabranjen u nekim zemljama;
E261 – neka ga izbegavaju ljudi sa oštećenjem bubrega
E264 – mučnine, povraćanje
E280 – uzrokuje migrene
E281 – uzrokuje migrene
E290 – povećava dejstvo alkohola
Oksidativni procesi i promene pH vrednosti ubrzavaju razgradnju hrane, pa neki prizvođači dodaju sledeće opasne hemikalije:

E302 – uzrukuje stvaranje kamena u buregu
E310 – nadražaj želuca i kože
E319 – mučnina, povraćanje, delirijum, smrtonosna doza je 5g
E320 – alergije, hiperaktivnost
E325 – neka ga izbegavaju deca netolerantna na laktozu
E339 – narušava ravnotežu između kalcijuma i fosfora
E363 – zabranjen u nekim zemljama
E370 – zabranjen u nekim zemljama
E375 – loš za jetru, podiže nivo mokraćne kiseline, gastritis
E380 – loš za jetru i sluznicu zeluca
E385 – zabranjen u nekim zemljama
Stabilizatori su hemikalije koje se koriste za zgušnjavanje namirnica i označene su brojevima od E400 do E495. Pomenuta grupa je seldeća:

E407 – uzukuje čir
E412 – mučnina, grčevi u stomaku, snižava nivo holesterola;
E413 – izaziva alergije
E414 – nadraženje sluznice, alergen
E416 – moguće su alergije
E420 – loš za zeludac, nije dozvoljen za dečju prehranu
E421 – proliv, mučnina, povraćanje, loš za bubrege
E432 – zabranjen u nekim zemljama
E450 – remeti ravnotežu vode u arganizmu
E461 – gasovi, obstrukcija tankog creva
E463 – zabranjen u nekim zemljama
Sredstva protiv zgrušnjavanja nalazimo pod oznakama od E500 do E585.

E503 – nadražuje sluznicu
E508 – problemi sa zelucem
E510 – neka ga izbegavaju ljudi s bolesnim bubrezima i jetrom
E513 – zabranjen u nekim zemljama
E514 – remeti ravnotežu vode u organizmu
E553 – može da izazove rak želuca
E554 – teškoće s placentom kod trudnoće, alchajmerova bolest
Emulgatori pod oznakama od E620 do E640 koriste se u veštačkim aromama.

E620 – neka ga izbegavju deca
E621 – glavobolja, žeđ, vrtoglavica, grčevi u stomaku, proliv, aritmija, zabranjen u proizvodima za decu
E622 – mučnina, povraćanje, proliv;
E626 – može uzrokovati giht
E627 – može uzrokovati giht, zabranjen u prizvodima za decu
E629 – može uzrokovati giht
E631 – može uzrokovati giht
E633 – može uzorkovati giht
E635 – može izazvati promene na koži, zabranjen u mnogobrojnim zemljama
Emulgatori koje se koriste kao veštački zaslađivači grupisani su pod oznakama od E900 do E1520:

E905 – moguć rak pobavnog trakta
E907 – zabranjen u nekim zemljama
E924 – mućnina, povraćanje, proliv;
E925 – kancerogen, uništava biološku vrednost hrane
E927 – zabranjen u nekim zemljama
E950 – spada među najopasnije aditive, loše utiče na štitnu žlezdu
E951 – alergije, migrene, vrtoglavica, smetnje kod vida, sluha i ukusa, remeti pamćenje, depresija, uzročnik nekih degenerativnih bolesti (multipla skleroza, parkinsonova bolest), hormonski poremećaji;
E952 – migrene, potencialno kancerogen, zabranjen u SAD i Engleskoj
E954 – izaziva rak kod životinja
E967 – kamen u bubregu, diuretik,
E1505 – metaboliše se u etanol
E1520 – može da izazove infarkt, loše utiče na nervni sistem, dermatitis

 

Izvor: saznajlako.com

24/08/2017 12:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments