Saradnjom sa hrvatskim hirurzima zaživela laparaskopija

27/11/2014 10:54

Saradnjom sa hrvatskim hirurzima zaživela laparaskopija

Saradnjom sa kolegama iz Kliničko-bolničkog centra u Rijeci, lekari Urgentnog centra u Beogradu su juče izveli tri laparaskopske operacije tumora na debelom crevu, koristeći naprednu metodu koja je jednostavnija i manje bolna za pacijente.

Radi se o metodi minimalno invazivnog pristupa koja ne podrazumeva korišćenje klasičnih hirurških rezova, pa je samim tim jednostavnija i za pacijenta koji se od zahvata brže oporavlja.

Vladimir Đukić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije, izjavio je da je ministarstvo učinilo najbolje za srpsku hirurgiju i hirurge time što će ova metoda operisanja zaživeti, a do sada je bila sporadičan slučaj u našoj zemlji. Zahvaljujući uglednim hirurzima evropskog ranga iz Hrvatske, laparaskopska hirurgija počela je da radi u Srbiji, rekao je Đukić.

On je dodao i da je edukacija u Srbiji neuporedivo jednostavnija, jeftinija, operacije su jeftinije, a uslovi komforniji, pa lekari Urgentnog centra uz pomoć hrvatskih kolega mogu samostalno da izvode ove složene operacije.

Operaciju koju su izvela trojica hirurga UC uz pomoć kolega iz Rijeke moglo je da prati oko 50 hirurga preko video bima u Beogradu.

Jedan od hirurga iz Rijeke, Marko Zelić rekao je da se posle ovog zahvata skraćuje trajanje hospitalizacije, pa su i komplikacije tih operacija znatno manje.

Izvor: Mondo

27/11/2014 10:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments