Simptomi intolerancije na laktozu koje ne smete ignorisati

08/02/2018 09:17

Simptomi intolerancije na laktozu koje ne smete ignorisati

Bol u stomaku nakon čaše mleka ne mora biti znak intolerancije na laktozu, međutim, ako osećate mučninu svaki put kada pojedete neki mlečni proizvod, te je već znak za uzbunu.

U poslednje vreme, intolerancija na laktozu i celijakija, oboljenja su o kojima se svakodnevno priča. U nastavku saznajte da li i vi možda patite od intolerancije na laktozu.

Gasovi i nadutost

Ukoliko sat vremena nakon što popijete na primer jogurt, osetite da vam se abdomen naduo, znak je da ne podnosite laktozu. Uz to, budući da vaš organizam nema enzime koji razlažu laktozu, bakterije će pokušavati da razlože molekule laktoze, što dovodi do pojačajnih gasova.

Bol u želucu

Bez laktaze, enzima koji razlaže laktozu, telo pokušava da samo razloži laktozu, tako što dovodi veliku količinu vode u creva. Iz tog razloga, dolazi do gasova, dijareje, grčeva i bolova u stomaku, kao i krčanja.

Mučnina

Postoji više stepena intolerancije na laktozu, pa tako neke osobe osećaju veće i ozbiljnije simptome, kao što su povraćanje i mučnina, nakon konzumacije mlečnih proizvoda.

Ukoliko posumnjate na intoleranciju na laktozu, savet je da odete na lekarski pregled, a dok čekate na njega, isprobajte da nekoliko dana ne konzumirate namirnice sa laktozom.

08/02/2018 09:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments