Hrana za mozak

04/05/2018 13:17

Hrana za mozak

Način ishrane utiče na naš organizam. Kako se hranimo, čime se hranimo, sve su to bitne stvake, jer namirnice mogu imati pozitivan i negativan uticaj na funkciju određenih organa, uključujući i mozak.

Hrana za bolje pamćenje

Pravilna ishrana utiče na memoriju, a namirnice koje sadrže vitamine B grupe, mogu podstaći memoriju. Namirnice poput integralnih žitarica, pečurke, zeleno povrće, alge, pirinač, koštunjavo voće, pivski kvasac, pružaju energiju koja je potrebna mozgu.

Pred bitan sastanak, predavanje, eksperiment, ispit, ne treba jesti masnu hranu, savetuju stručnjaci. Masna hrana ne stimuliše memoriju. Ukoliko osetite potrebu za hranom, odlučite se za sveže voće ili povrće.

Vitamini poput kalcijuma, cinka i fosfora, pozitivno utiču na mentalni razvoj, jer hrane nervni sistem. Mogu se nači u namirnicama poput spanaća, kuvanih jaja, smokvama, kuvanom krompiru, grožđu, bananama, smenkama suncokreta, suvim kajsijama.

Stručnjaci preporučuju i čajeve od žalfije i matičnjaka, jer su odlični u vidu pomoći pri obnavljanju funkcija pamćenja. Dok čaj od ruzmarina sadrži značajnu količinu antioksidansa.

Kafu je potrebno izbegavati, ili smanjiti količinu na jednu šoljicu dnevno. Ovaj napitak samo na trenutak razbija umor i razbistrava um. Kofein se tokom godina taloži u masnim tkivima organizma, što dovodi do smanjenja i potpunog izostanka vitamina B, C, kalijuma i cinka.

04/05/2018 13:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments