Kontrolišite bes – sačuvajte srce!

25/10/2016 09:16

Kontrolišite bes – sačuvajte srce!

Bes je jedna od najjačih i najintenzivnijih emocija koje osoba može da oseća, ali zbog toga što je veoma negativan može da ima loše posledice po zdravlje.

Jedan od najvećih problema koje bes može da prouzrokuje odnosi se na zdravlje srca, zato je veoma važno kontrolisati i pobediti bes pre nego što dođe do ugrožavanja zdravlja.

Saveti za prevazilaženje besa

meditacija

Dišite duboko

Ovo je jedan od najčešće preporučivanih načina da prevaziđete osećaj besa i agresije. Veoma je delotvoran, ali ne utiče podjednako efektno na sve. U svakom slučaju vredi pokušati – dišite duboko i brojte do 10 polako, već posle toga bi trebalo da se osećate smirenije.

Uvrtanje peškira

Ako vam je potrebno nešto “jače” da biste se oslobodili besa, odličan je način uvrtanje peškira jer to iziskuje određeni fizički napor, ali se nećete umoriti. Dok ovo radite naglas izgovarajte vokale – A, E, I, O, U. Budite skoncentrisani na to što u tom trenutku radite i vrlo brzo ćete osetiti olakšanje i odsustvo besa.

trcanje-vezba

Muzika i trčanje

Ako ste inače ljubitelj fizičkih aktivnosti na otvorenom i volite da trčite, onda je najbolje rešenje za vaš osećaj besa upravo trčanje. Uz to sebi obezbedite slušalice i omiljenu muziku – i sigurno ćete se osećati bolje. Veoma je važno da se dobro oznojite i izmorite, a usput će vas omiljena muzika dovesti u mnogo bolje raspoloženje nego što ste bili pre nego što ste krenuli na to istrčavanje besa iz sebe.

Razgovor kao lek

Za razgovor vam je potrebna osoba koja bi u tom trenutku mogla da vas razume. Kada ste besni porazgovarajte sa najboljim prijateljem, partnerom, nekim iz porodice – sa bilo kim ko će znati da vas sasluša i da savet ako vam je to potrebno.

Vrištanje na otvorenom

vrh-planine

Iako izgleda kao nešto ima efekta samo na filmu – vrištanje zaista može da vam pomogne kada osećate da vas preplavljuje bes. Za neke je dovoljno da samo jednom vrisnu iz sve snage i da se već posle toga osećaju mnogo bolje – toliko da će verovatno u istom trenutku početi da se smeju!

Bez obzira na to koji ćete način za oslobađanje od besa koristiti veoma je važno da je efikasan kako biste što kraće bili izloženi ovom negativnom osećaju. Ako se desi da ste hronično besni ili pod stresom – to itekako vremenom može dovesti do različitih zdravstvenih problema gde najčešće prvo strada srce.

25/10/2016 09:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments