Manjak vitamina D loše utiče na mozak

25/02/2019 11:57

Manjak vitamina D loše utiče na mozak

Opšte je poznato koliko benefita po zdravlje ima vitamin D, a da li znate da manjak ovog vitamina u organizmu može da uzrokuje šizofreniju?

Proocenjuje se da više od milijardu ljudi na svetu pati od nedostatka vitamina D. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje neraspoloženje, depresiju, umor, dovodi do slabljenja kostiju i pojačanog znojenja.

Nedostatak vitamina D i zdravlje

Uz sve ovo, manjak vitamina D negativno utiče na zdravlje mozga. Naučna istraživanja pokazala su da osobe koje pate od manjka ovog vitamina u organizmu imaju problema sa memorijom, koncentracijom i imaju loše rezultate na poslu. Uz sve to, nedavna istraživanja otkrila su da nedostatak vitamina D može da dovede i do šizofrenije.

Zbog svega ovoga, savet jeste da, ukoliko niste u mogućnosti da provodite vreme na sunčevoj svetlosti, naročito tokom radne nedelje, kada ste na poslu, konzumirate namirnice bogate ovim vitaminom. Najbolji izvor jeste prirodna sunčeva svetlost, a pored toga, njega ima i u namirnicama poput džigerice, jaja, mleka, bademovog mleka i soka od pomorandže.

25/02/2019 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments