Da li su zašećereni sokovi opasni po zdravlje?

12/05/2023 11:16

Da li su zašećereni sokovi opasni po zdravlje?

Nepravilna ishrana, brza hrana i velika količina šećera u organizmu mogu napraviti pravi haos. Brz način života, dovodi i do česte konzumacije brze hrane umesto zdravog i pravog obroka.

Naučnici došli do podataka koji pokazuju uznemirujuće rezultate.

Pogledajte i : Kako brza hrana utiče na naš mozak?

Šećer kroz napitke u ishrani

Studija koju su sproveli stručnjaci ukazuje na porast upotrebe velike količine šećera kroz razne napitke. Veća količina zašećerenih napitaka može dovesti rad srca u opasnost. Naime, ovi napici u velikoj meri povećavaju rizik od srčanih i drugih oboljenja kao i od smrti.

Tokom šest godina, američki naučnici su ispitivali i pratili 18.000 ispitanika i došli su do značajnih podataka.

Ustanovljeno je da je rizik od smrti usled srčanih i drugih oboljenja dva puta veći kod osoba koje konzumiraju dnevno više od 6,8 decilitara slatkih napitaka.

Pogledajte i : Koliko je zdrava vegetarijanska brza hrana?

Stručnjaci napominju da je od velike važnosti kontrola unosa šećera u organizam. Potrebno je smanjiti konzumaciju slatkih napitaka, na dnevnoj bazi.

Zaključak studije odnosi se samo na napitke. Zbog nedostatka potrebnih hranljivih materija, konzumacija slatkih napitaka dovodi do priliva šećera, koje telo mora da apsorbuje, dok u hrani, osim šećera, postoje masti i proteini koji usporavaju metabolizam.

12/05/2023 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments