Šta ne smete da radite na prazan stomak?

01/09/2017 11:16

Šta ne smete da radite na prazan stomak?

Iako je odavno dokazano da je ova navika štetna, svi ujutro rado posegnemo za šoljicom kafe. Doručak jeste najvažniji odbrok u toku dana, a šta sve nikako ne smete da radite na prazan stomak, saznajte u nastavku!

Citrusi

Kisela i teška vlakna koja se nalaze u agrumima nadražuju prazan želudac, što je posebno opasno za one koji imaju gastritis ili su u riziku da ga razviju. Takve sokove razredite vodom. Tako ćete uneti sve korisne supstance, bez bojazni da ćete ugroziti zdravlje.

Lekovi

Aspirin, paracetamol i drugi nesteroidni protivupalni lekovi (NSAID) ne smeju se uzimati na prazan želudac. To ne samo da smanjuje njihovu učinkovitost, već uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme (poput želučanog krvarenja). Popijte barem čašu mleka pre terapije.

Kafa

Čak i kafa bez kofeina podstiče proizvodnju kiseline koja bi mogla izazvati žgaravicu i druge probleme probavnog trakta. Preskačući doručak čak i nakon što popijete kafu, smanjujete proizvodnju serotonina. Ako pak ne možete bez kafe, izaberite onu sa mlekom.

Žvaka

Želučana kiselina proizvedena žvakanjem uništava ovojnicu praznog želuca, a prekomerno žvakanje može dovesti do gastritisa.

Trening

Postoji mišljenje da vežbanje na prazan želudac troši više kalorija. Zapravo, to ne utiče na gubitak masnoće, već na gubitak mišića.

Izvor: nezavisne.come

01/09/2017 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments