Kako iskoristiti krompir na pravi način?

12/09/2022 10:04

Kako iskoristiti krompir na pravi način?

Krompir u ishrani je zdrav, ali način na koji se priprema može biti loš. Oni koji su okrenuti zdravoj ishrani, izbegavaju konzumaciju krompira jer je stekao “lošu reputaciju”.

Naime, krompir je često deo brze ishrane, u vidu čipsa ili pomfrita. Međutim, krompir je itakako zdrav, bitan je samo način na koji ga spremate ali i dodaci koje usput koristite.

Priprema krompira

Izbegavajte fritezu, velike količine ulja i soli. Pripremajte krompir na zdrav način – kuvanjem, pripremom na pari, pečenjem u rerni..

Regulacija krvnog pritiska

Ukoliko uvrstite krompir u ishranu, uticaće na regulaciju krvnog pritiska. Naime, krompir sadrži visok glikemijski indeks. Prema pojedinim teorijama, namirnice s visokim nivoom glikemijskog indeksa mogu povisti krvni pritisak, međutim naučne studije opovrgavaju ove teorije.

Krompir je bogat kalijumom, te pozitivno utiče na krvni pritisak.

Ovo se posebno odnosi na ljubičasti slatki krompir, koji je u odnosu na “obični” krompir, bogat antocijaninima i karotenoidima, koji pozitivno utiču na opšte zdravstveno stanje.

Duže smo siti

Krompir koji je pripremljen na zdrav način i koji je deo izbalansirane ishrane, pomaže da duže ostanemo siti.

“Ukoliko imate utisak da ste stalno gladni, krompir je dobar izbor”, kaže Gabrijel Maston iz Udruženja dijetologa Australije.

Krompir takođe, sadrži visok nivo vlakana i reguliše probleme sa varenjem.

Pozitivno utiče na mozak

Ovo povrće je jedan od najboljih izvora vitamina B6. Naime, samo jedna porcija sadrži između 0,37 i 0,6 miligrama vitamina B6.

Sprovedene studije su otkrile da ovaj vitamin ima vrlo važnu ulogu u razvoju mozga kod dece u ranom uzrastu, ali i da štiti mozak starijih osoba od kognitivnog propadanja.

Odličan izvor energije

Krompir sadrži važne nutrijente: serotonit, norepinefrin i melatonin u zdravim granicama, a reč je o hormonima koji su zaduženi za raspoloženje, za sposobnost da se izborimo sa stresom i za dobar san.

Ukoliko konzumiramo krompir, pomažemo telu da uspostavi balans elektrolita koji je poremećen usled određenog fizičkog napora.

12/09/2022 10:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments