Kako zaista šargarepa može pomoći našim očima?

03/11/2020 10:30

Kako zaista šargarepa može pomoći našim očima?

Iako je britanska propaganda stvorila mit o šargarepi kao leku za bolji vid, oni nisu bili ustvari daleko od istine. Znamo da je šargarepa i daleko pre britanskog mita bila poznata kao moćno povrće puno vitamina. Iako od njih baš i nećemo bukvalno bolje videti, šargarepe će ipak pozitivno delovati na celokupno zdravlje očiju.

Šargarepe su veoma važan izvor vitamina A, a ekstremni nedostatak ovog vitamina može uzrokovati slepilo. U nerazvijenim zemljama, nedostatak vitamina A je trenutno vodeći uzrok slepila. Nedostatak vitamina A takođe može dovesti do Herophthalmie, stanja u kome oči više ne mogu da proizvode suze, postaju suve, kapci natečeni, a ponekad se pojavljuju i čirevi na rožnjaci usled ovog stanja- bolesti.

Vitamin A je hidrosolubilni što znači da se rastapa u mastima ili uljima, te ljega najviše i ima u mastima i uljima koje unosimo u organizam. On se u organizmu stvara i iz provitamina A od kojih je jedan i beta karoten – koga sadrži većina povrćki koje imaju crveni ili ljubičasti pigment. Vitamin A je veoma značajan za večinu metaboličkih procesa u organizmu, stvaranje energije i očuvanje vitalnosti i funkciju organa.

Vratimo se šargarepi, ona pored beta karotena sadrži i antioksidans lutein. Hrana bogata luteinom povećava gustoću pigmenta u makuli (ili žuta mrlja, zona na mrežnjači oka koja nosi najveći broj čulnih ćelija), a veća gustoća pigmenta u makuli znači smanjen rizik od makularne degeneracije koja dovodi do slepila. Osim šargarepe, luteina ima podosta i u španatu, kelju i mnogom drugom lisnatom povrću. 

Ako naši problemi sa vidom, pak, nisu povezani sa ovim simptomima, vitamin A ipak neće poboljšati vid bez obzira koliko šargarepe jeli.

03/11/2020 10:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments