Lekovita svojstva crnog čaja!

02/03/2020 13:59

Lekovita svojstva crnog čaja!

Od davnina su poznati benefiti crnog čaja. Pored toga što deluje lekovito na naš organizam, on predstavlja sjajnu zamenu za kafu! Ukus crnog čaja je jedinstven jer nastaje od fermentirnih sokova punih arome, koji se sušenjem zadržavaju u listu, dok se oslobađaju samo kada se potope u vrelu vodu.

Predstavljamo vam lekovita svojstva crnog čaja:

– Jača imuni sistem

U jednom istraživanju, naučnici su upoređivali zdravstvene benefite čajeva i 22 vrste povrća. Zeleni i crni čaj odneli su ubedljivu pobedu.

– Uklanja konjuktivitis

Crni čaj umanjuje simptome ovog neprijatnog oboljenja. Na oči stavite obloge od crnog čaja i umanjićete crvenilo i otok.

– Rane i posekotine

Zahvaljujući taninima, crni čaj sprečava krvarenje i ubrzava zarastanje rana. Stoga, ukoliko se posečete, na ranu prislonite kesicu ohlađenog crnog čaja. Odmah ćete osetiti olakšanje, a otok će nestati.

– Neprijatni mirisi

Crni čaj je jedan od najefikasnijih boraca sa neprijatnim mirisima nogu. Taninska kiselina ubija bakterije i zatvara pore, pa samim tim umanjuje znojenje. Prokuvajte dve kesice crnog čaja u pola litre vode i kada se prohladi, potopite stopala u tečnost. U ovoj kupki držite potopljena stopala od 15 do 30 minuta. Ponavljajte postupak svaki dan.

– Zdravlje desni

Budući da crni čaj zaustavlja krvarenje i umanjuje otoke, idealan je u lečenju desni. Međutim, ukoliko primetite ozbiljnije simptome paradentoze, obavezno posetite stomatologa.

– Zdravlje očiju

Ukoliko vam se oči suše i svrbe vas, nanesite obloge od kesica crnog čaja. Oni će umanjiti iritaciju i upalne procese.

– Hepres

Zbog flavonoida i kafeina koji sadrži, crni čaj je veoma efikasan u borbi sa herpesom. Na ranice stavljajte obloge od kesica ovog čaja.

 

02/03/2020 13:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments