Stres utiče na rad mozga?

05/10/2017 09:43

Stres utiče na rad mozga?

Stres je glavni okidač za brojna oboljenja, kako fizička tako i mentalna. Tim neurologa sa Loma Linda Univerziteta iz Kalifornije istraživali su uticaj stresa na samu funkciju mozga.

Oni kažu da, dok je jedna doza stresa dobra za nas, praveći nas emocionalno jačim i otpornijim, većina ljudi konstantno prolazi kroz nekontrolisan stres izazvan bezazlenim stvarima.

Upravo kombinacija stresa, loše ishrane i manjka fizičke aktivnosti, štete arterijama koje dovode kiseonik do svih organa uključujući i mozak.

Stres i demencija

Studije su pokazale da osobe koje su u detinjstvu proživele veliki stres, kasnije pate od visokog krvnog pritiska, dok emocionalno zlostavljanje u ranoj dobi, može da poveća rizik od problema sa pamćenjem. Takođe, istraživanja sugerišu da stres u detinjstvu umanjuje sposobnost razvijanja kognitivnih veština, što kasnije može dovesti do demencije.

Iako na stres svako reaguje drugačije, uticaj na mozak skoro je uvek isti, jer hroničan stres umanjuje količinu proteina bitnih za stvaranje novih nervnih ćelija. Stoga, ukoliko je ikako moguće, izbegavajte stresne situacije i nađite svoju antistres terapiju, bilo u vidu fizičke aktivnosti ili meditacije, kažu neurolozi.

05/10/2017 09:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments