Kako se pripremiti i kako prepoznati alergije

26/03/2021 17:07

Kako se pripremiti i kako prepoznati alergije

Alergijski rinitis i prehlada imaju gotovo identične simptome kao što su kijanje, svrab grla i očiju, sekret iz nosa, kašalj ili povremeno gušenje. A, same sezonske alergije mogu biti posledica samih prehlada, gripa ili alergije koje su uzrokovane grinjama ili dlakom kućnog ljubimca.

Sa višim temperaturama i svetanjem biljaka alergije bivaju izraženije. Te je pronalaženje uzroka alergije ključna stvar. Inhalacioni alergeni dolaze iz vazduha i dele se u nekoliko kategorija:

Iz okruženja su prašina, hemijska sredstva, vazduh.

Iz prirode su trave, drveće, korov

Oni životinjskog porekla su kućni ljubimci, bubašvabe, grinje

Polenska groznica ili alergijski rinitis je upala sluznice nosa, čiji uzrok su alergeni. Ova bolest se deli u tri grupe:

1. Sezonski rinitis – reakcija na polen biljaka. Ljudi koji na njega reaguju već od februara meseca mogu osećati promene. U martu koncentracija polena blago raste i tako do maja. Od maja do septembra trave cvetaju, a među najagresivnijim je ambrozija, koja počinje da cveta krajem avgusta i traje do sredine oktobra.

2. Nesezonski rinitis – traje cele godine i teže ga je prepoznati. U tu grupu spadaju alergeni kao što su: grinje, dlaka psa ili mačke, bubašvabe, buđ, plesni, perje, prašina…

3. Povremeni rinitis – se javlja samo nakon kontakta sa alergenom (kućni ljubimci ili određena hrana). Za ovu vrstu je specifično je što ne traje duže od četiri nedelje u godini dana.

Poznat je i nealergijskog rinitisa, a uzrok su smog, prašina, jaki mirisi (parfemi), promene vremenskih prilika, određena hrana, alkohol, infekcije, stres, hormonske promene…

Kako razlikovati alergiju od prehlade?

* Prehlada traje oko sedam dana (3 – 10 dana), dok alergija mnogo duže traje (od četiri nedelje do nekoliko meseci)

* Sekret iz nosa kod prehlade je često gust i obojen, a kada se radi o alergijama on je tečan, bistar, redak i proziran.

* Kada je u pitanju prehlada kašalj je čest i produktivan, a kod alergija je redak, suv i nadražajan.

* Kijanje koje prati prehladu se javlja povremeno, dok kada su alergije u pitanju, ono se javlja često i to u naletima i po 10 puta.

* Prehlada je praćena visokom temperaturom, bolom u mišićima i malaksalošću, dok ti simptomi nisu zabeleženi u slučaju alergija.

pročitajte još koji su benefiti po zdravlje čoveka: Ovo su najzdravija ulja

Prevencija

Osobe koje su alergične trebalo bi da izbegavaju boravak u prirodi, naročito u vreme cvetanja bilja i trave. U tom periodu bi trebalo da zatvaraju prozore i uključuju klima uređaje, a da stan provetravaju kasno noću ili pre svitanja.

Odeću bi trebalo svaki dan da menjaju, ali i kosu da peru češće. Posteljinu prati na S stepeni i menjati je jednom nedeljno, a tepihe, zavese, ukrasne jastuke treba izbaciti iz životnog prostora.

Organizmu možete pomoći uzimanjem koprive u obliku čaja ili tinkture. Kopriva inače spada u najlekovitije biljke sveta, te se preporučuje da se u toku dana piju dve šojice čaja i to dva meseca pre alergije.

Inhaliranje eteričnim uljima, ali i ostala aroma terapija može pomoći i dati trenutna olakšanja. U eterična ulja za liječenje alergija spadaju:

lavanda (umiruje; prirodni antihistaminik); čempres (suzbija nagon za kašljanjem); eukaliptus (smanjuje začepljenja i pomaže pri izbacivanju sluzi); đumbir (ublažava tegobe s disanjem).

Ulje crnog kima ima snažna imunomodulatorna svojstva, a savetuje se da početak upotrebe bude pre sezone alergija. Kako bi se organizam pripremio za “alergijski period” treba uzimati 3×1 kašenu kašiku na dan.

 

 

26/03/2021 17:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments