Kako smanjiti prekomereno znojenje?

19/08/2021 11:25

Kako smanjiti prekomereno znojenje?

Potpuno je normalno znojiti se, pogotovo leti, kada su vrućine neumoljive.

Pojedine osobe znoje se manje, dok se pak druge znoje više. Stručnjak i nutricionista Rik Hej preporučuje načine za rashlađivanje tokom leta.

Raslađivanje putem ishrane

Tokom leta znojenje je obilnije, pa tako nutricionista Hej savetuje konzumaciju lagane hrane, poput voća koje se manje i lakše vari.

Vitamin B

Ovaj vitamin reguliše hormone i održava nivo stresa pod kontrolom. Kada se znojimo nastaju fleke na odeći i tada postajemo nervozniji i podložniji stresu, što dovodi do dodatnog znojenja.

Ključna uloga vitamina B je u povezivanju endokrinog i nervnog sistema, koji su od velike važnosti za reakciju na stres. Sprovedene studije su pokazale da vitamin B pomaže u regulisanju nivoa stresa.

Za potreban unos vitamina B, konzumirajte jaja na oko i pivski kvasac.

Magenzijum

Magnezijum je takođe preporučljiv u borbi protiv obilnog znojenja. Ukoliko dođe do nedostatka magnezijuma nervi gube kontrolu nad radom pora, kroz koje izlazi znoj. Tokom znojenja telo gubi magnezijum koji pomaže organizmu da se navikne na svakodnevni stres. Preporučuje se konzumacija magnezijuma i namirnica koje su bogate istim poput zelenog povrća, oraha i semenki.

Žalfija

Žalfija je prirodan izvor flavonoida i polifenola, što znači da je odličan antioksidans i antibakterijsko sredstvo.

Tokom menopauze, stručnjaci preporučuju konzumaciju biljke šisandre, jer kontroliše noćno znojenje i valunge. Takođe, ishranu obogatite voćem i povrćem. Preporučuju se grožđe, dinja, lubenica, krastavac, celer i rotkvice.

19/08/2021 11:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments