Kako da pobedite stres?

23/04/2015 13:09

Kako da pobedite stres?

Stres je u savremenom društvu jedan od najčešćih uzroka mnogih bolesti. Kako bi izbegli različita oboljenja potrebno je osloboditi se stresa. Međutim, to nije tako lako.

Stres je postao deo svakodnevnice velikog broja ljudi. To je već samo po sebi pokazatelj koliko je stres duboko ukorenjen i koliko je teško boriti se sa njim. Ali postoji nekoliko jednostavnih saveta koji mogu pomoći da se stres izbegne ili barem umanji.

Provedite svakog dana neko vreme u tišini

S obzirom na to da smo svakodnevno okruženi bukom koja dolazi iz različitih izvora – saobraćaj, televizor, mobilni telefon… Kako bi se ublažio stres koji proizvodi buka dovoljno je provesti neko vreme u toku dana u tišini.

Mir i tišina mogu da oslobode telo od stresa koji je doživeo u toku dana. Ovo je jedan od najjednostavnijih načina da se oslobodimo stresa, a potrebno je samo da sebi priuštimo malo tišine svakog dana.

Posvetite se sebimeditacija-poza

Danas su česti poslovi koji zahtevaju celodnevnu interakciju sa drugim ljudima, često sa puno ljudi. To je još jedan izvor stresa sa kojim se susrećemo. Uglavnom ovo uzimamo zdravo za gotovo, jer je u čovekovoj prirodi da provodi vreme sa drugim ljudima i da bude u bilo kakvom kontaktu i vezi sa drugima.

Kako nam svakodnevnica ispunjena velikim brojem ljudi ne bi prerasla u glavni izvor stresa trebalo bi da se posvetimo sebi povremeno, koliko god možemo. Meditacija je jedan od odličnih načina da se okrenemo sebi i slušamo svoje misli koje u tom trenutku puštamo da slobodno teku.

Radite ono što volite

Pored svih obaveza koje se tiču posla ili svakodnevnice, ponekad ne preostaje vremena za hobije i stvari u kojima uživamo. Međutim, jako je bitno posvetiti se baš tim stvarima jer je i to način na koji se borimo protiv stresa.

Ukoliko vas usrećuje kuvanje, planinarenje, gledanje utakmice, šetnja, slikanje, čitanje… potrudite se da za to uvek nađete vreme. Prihvatite to kao obavezu i preventivu od svih bolesti kojima je uzrok stres.

Ne zadržavajte suze

Plakanje može biti terapija. Dok plačemo, jecaji otvaraju prsa i dijafragmu pa se na taj način oslobađa energija koja je do tad bila zarobljena. Zbog toga pre nego što zaplačemo imamo osećaj da nas nešto u grudima streže.

Pored toga, plakanje oslobađa i napetost na srčanom mišiću, ali i povećava dotok kiseonika do mozge, čime se stimuliše oslobađanje neurohemikalija, a rezultat toga je osećaj opuštenosti.

Zato – kada vam se plače ne zadržavajte suze. Isplačite se i osećaćete se bolje, rasterećenije i opuštenije.

Ne obuzdavajte smehsmeh-je-zdrav

Kao što su suze dobar način da se rešimo stresa, tako je i smeh vrlo efikasan. Ukoliko niste često okruženi ljudima sa kojima možete da se šalite i smejete, pokrenite vi tu lančanu reakciju. Pogledajte neki smešan video na Internetu, pročitajte neke viceve… I onda to podelite se ljudima u okolini.

Bitno je samo da se nasmejete, a ako još nekoga nasmejete – to će biti duplo efikasnije.

Smeh je proveren lek protiv stresa, a pored toga ako se nasmejemo 100 puta u toku dana dobićemo isti efekat kao da smo proveli 15 minuta u vožnji biciklom.

Čarls Darvin je verovao da izraz lica može da utiče na nečije raspoloženje, zbog toga smo raspoloženi kada smo pored nasmejane osobe. Inače, studije su pokazale da je osmeh najčešći izraz lica koji napravimo.

23/04/2015 13:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments