Ovo su najopasnije kombinacije hrane

29/09/2016 16:31

Ovo su najopasnije kombinacije hrane

Bez obzira na to koliko se trudili da jedemo zdravo, uvek postoji neka hrana koja nam je na primer omiljena, a koja nije baš zdrava – ali jedostavno ne želimo da je se odreknemo.

Međutim, ni to nije toliko nezdravo, koliko je loša kombinacija određenih prehrambenih namirnica. Ali zašto je to tako?

Problem je u tome što naš organizam drugačije prihvata drugačije namirnice, zbog čega se u početku konzumiranja mogu pojaviti neke tegobe, koje vremenom, ako se ovakva ishrana praktikuje duži vremenski periodu, mogu postati ozbiljniji zdravstveni problemi.

Upravo zato što je određene namirnice lakše, a neke teže svariti, potrebno ih je konzumirati odvojeno, jer kombinacija različitih namirnica može da dovede do teže probave, nesanice, umora, osipa, suve kože i lošeg zadaha.

Ove kombinacije namirnica bi trebalo izbegavati:

1. Beli hleb i pekmez

dzem-od-jagoda

Iako je ovo jedan od najčešćih doručaka mnogih ljudi – trebalo bi prekinuti sa ovom navikom jer vas ova kombinacija namirnica neće držati dugo sitim, odnosno ubrzo ćete osećati glad, zbog čega ćete ostatak dana jesti nekontrolisano.

2. Žitarice s mlekom

zitarice-i-mleko

S obzirom na to da su žitarice zdrave, a da je preporučljivo piti mleko, ne čudi što ova kombinacija deluje kao zdrava, iako nije. Oba sastojka sadrže ugljene hidrate koji mogu uzrokovati brzi gubitak energije, pa je bolje mleko u ovoj kombinaciji zameniti grčkim jogurtom i dodajte malo orašastih plodova.

3. Ćufte i pire krompir

Ovu kombinaciju namirnica je posebno štetna za jelo u kasnijim satima i može prouzrokovati probleme sa probavom. Od ćufti organizam se puni proteinima, ali i kalorijama i masnoćama, dok pire krompir ima jako nizak nivo vlakana, a s obzirom na to da se u pireu nalazi i maslac (najčešće) – to ga čini masnim, što u kombinaciji može dovesti do zatvora.

Postoji alternativa ovom obroku – pa tako uz pire krompir možete jesti ćufte od ćuretine, ili zameniti pire krompir pireom od karfiola – ukus je isti, s tim što je masnoće manje, a vlakana više.

4. Hamburger i pomfrit

hamburger-i-pomfrit

Kada je u pitanju brza hrana, ona je sama po sebi loša, ali je određena kombinacija, koja je nažalost veoma česta, još gora po organizam. Hamburgeri sadrže substance nalik na ugljen – što nije dobro za probavu, ali ni za zdravlje, dok je pomfrit najčešće pripremljen u puno masti – što ga sigurno ne čini zdravim.

29/09/2016 16:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nedžad Hafizović
7 godine ranije

Najbolje ništa da ne jedem