Simptomi karijesa koje ne smete da ignorišete

07/11/2017 10:01

Simptomi karijesa koje ne smete da ignorišete

Iako uglavnom prekasno shvatimo da nam je zub kvaran, zapravo postoje simptomi koji nam na vreme signaliziraju da se karijes razvija. Otkrijte koji su sigurni znakovi da vam je zub zahvaćen karijesom.

Uz to što je karijes uglavnom vidiljiv, postoje i ne tako okom uočljivi simptomi koji ukazuju na to da vam se zub kvari. Ako pak ne osećate navedene simptome, svakako redovno proveravajte vaše zube, a svaku i najmanju promenu prijavite svom stomatologu, kako biste sprečili veću štetu.

Bol prilikom žvakanja

Ukoliko prilikom žvakanja nečeg tvrđeg, poput jabuke, osetite bol u zubu, to može biti znak da je zubni živac zahvaćen kraijesom i da je ceo zub u procesu kvarenja. Međutim, ni ovo ne mora biti razlog za uzbunu, ali za svaki slučaj, posetite stomatologa ukoliko vam se ovo dešava.

Zadah ili ružan ukus u ustima

Karijes se javja u vidu malecnih rupa u zubi, koje postaju sjajno mesto za skladištenje ostataka hrane i razmnožavanje bakterija. Karijes nastaje usled konzumiranja prevelike količine kiseline i šećera, te lomi gleđ i stvara mesto za bakterije koje mogu da uzrokuju ružan miris i zadah. Takođe, usled infekcije, i desni mogu da se osećaju, pa ukoliko primetite konstantan zadah ili da iz nekog dela dopire ružan miris, idite kod stomatologa.

Intenzivna osetljivost na promenu temperature

Većina ljudi ponekad oseti čudan bol u zubu, kada pije ili jede izuzetno hladne, odnosno vruće namirnice i napitke. Svaki zub ima svoj nerv, a ukoliko je zub kvaran, nerv je osetljiviji na promenu temperature. Nesnošljiv bol prilikom konzumiranja hladnih ili vrućih namirnica znak je za uzbunu.

Krvarenje desni i oticanje

Ukoliko vam desni krvare kada perete zube i osetljive su te otiču, to je znak da su iziritirane oštećenim živcem ili da su pod infekcijom, zbog bakterija nastalih u zubu. Čak se dešava da i sam zub krvari ukoliko je karijes prevelik.

 

07/11/2017 10:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments