Šta činiti kada se kamen u bubregu pokrene?

02/09/2021 10:28

Šta činiti kada se kamen u bubregu pokrene?

Za pojavu kamena u buregu, glavni krivci su voda, koja sadrži visok nivo magnezijuma, oksalata i kalcijuma, kao i hronične urinarne infekcije.

Kamen može dugo da miruje, međutim do problema dolazi onda kada se pokrene.

Bubrežni bol – jedan od najjačih

FOTO:www.healthline.com

Pokretanje kamena može prouzrokovati veća količina tečnosti i fizički napor.

Bol će započeti u predelu slabine, baš na strani gde se i kamen nalazi, a zatim će se širiti ka prednjem trbušnom zidu i donjem stomaku. U pitanju je jedan od najjačih bolova koje čovek može da doživi, a ispraćen je mučninom i gađenjem.

Kamen može da se razbije na dva načina, endoskopski i hirurški.

Prevencija i saveti

Kada se govori o preventivi, stručnjaci uglavnom ističu blagovremeno lečenje urinarnih infekcija i korišćenje više vrsta vode.

Unos veće količine tečnost preporučuje se osobama koje već imaju kamen u bubregu.

Nakon što se kamen jednom razbije, velika je verovatnoća da će se ponovo vratiti. Lekari savetuju svima koji su već prošli kroz proces razbijanja kamena, da se pridržavaju posebnog režima ishrane, kako bi se sprečilo stvaranje novog kamenja.

Režim ishrane zavisiće od vrste kamena, te se osobama sa cistinskim kamenjem preporučuje izbegavanje soka od grejpfruta, dok se savetuje unos oko pet litara tečnosti, tokom celog dana.

U slučaju kamenja od kalcijum oksalata, nije preporučljivo konzumirati zelje, zelenu salatu, spanać, boraniju i grašak, dok u slučaju kamenja fosfatne građe, treba izbegavati ribu, žumance, mleko i mlečne proizvode.

Uratno kamenje isključuje iz ishrane iznutrice, crvena mesa, mahunarke, grašak, pasulj, boraniju, bademe, kikiriki, pečurke.

Ono što se preporučuje osobama koje imaju kamen u bubregu, bez obzira kog sastava je kamen, jeste izbegavanje unošenja soli kroz hranu.

02/09/2021 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments