10 namirnica koje bi trebalo da uvrstite u svoj doručak

28/03/2016 13:44

10 namirnica koje bi trebalo da uvrstite u svoj doručak

Sledeći put kada istrčite iz kuće bez doručka, setite se da preskakanje doručka vodi ka kasnijem unošenju mnogo veće količine hrane. Međutim, zdrav doručak vam može obezbediti dovoljnu količinu energije i pripremiti vas da donesete važne odluke u toku dana.

Neophodno je da doručak sadrži dobre ugljene hidrate i proteine. Ukoliko želite da spremno dočekate sve što dan nosi sa sobom, neophodno je da uvrstite sledeće namirnice u svoj doručak:

1. Ovsena kaša

Ovas sadrži beta-glukan, vlakna koja ukoliko unosimo redovno u velikoj meri snižavaju holesterol. Ovsena kaša je takoće bogata omega 3 kiselinama, folnom kiselinom kao i kalijumom. Važno je da izbegavate ovsenu kašu sa ukusom jer ona uglavnom sadrži mnogo šećera. Umesto toga možete zasladiti svoj doručak šoljom mleka ili kašičicom meda.

breakfast-1149903_640

2. Grejpfrut

Želite da smršate? Istraživanja su pokazala da ukoliko pojedete pola grejpfruta pre svakog obroka, ubrzaćete svoj proces mršavljenja. Pored toga, grejpfrut sadrži antioksidanse koji poboljšavaju imunitet.

Za savršen doručak pored grejpfruta neophodno je da uvrstite i jedno jaje ili jogurt. Međutim, pre konzumiranja grejpfruta neophodno je da se konsultujete sa svojim lekarom, s obzirom da ovo voće umanjuje dejstvo nekih lekova.

3. Banane

Banane, posebno zelene, jedan su od najvažnijih izvora skroba– ugljenog hidrata koji će učiniti da se osećate sitim mnogo duže. Možete ih kombinovati i sa ovsenom kašom. Zahvaljujući zdravoj dozi kalijuma koji sadrže, banane se posebno preporučuju ljudima koji boluju od hipertenzije.

4. Jaja

Iako je postojala neosnovana tvrdnja da uvećavaju holesterol, jaja predstavljaju veoma zdrav izvor proteina i nutritijenata poput vitamina D. Istraživanja su pokazala da holesterol koji se nalazi u hrani ima mnogo manji uticaj na povećanje holesterola u krvi nego što se zapravo mislilo.

jaje na oko

5. Lubenica

Lubenica je najbolji način da hidrirate svoj organizam rano ujutro. Ono što je manje poznato o lubenici jeste da je ona najbolji izvor likopena – nutritijenta koji se nalazi u crvenom voću i povrću a u velikoj meri utiče na poboljšanje vida i funkcije srca.

Lubenica sadrži samo 40 kalorija po parčetu, stoga mnogo brže sagoreva kalorije nego što ih dodaje.

6. Jagode

Jagode sadrže mnoštvo antioksidanata a pritom istovremeno i veoma malo kalorija. Jedna šolja jagoda sadrži preporučenu dnevnu dozu unosa C vitamina.

banane i jagode

Istraživanja su pokazala da su žene koje konzumiraju više od tri porcije jagoda nedeljno mnogo manje izložene riziku od srčanog udara.

7. Kafa

Ispijanje kafe se često dovodi u vezu sa smanjenim rizikom za nastajanje mnogih bolesti i čak produžava život. Istraživanja su pokazala da kombinacija kofeina i antioksidanata zapravo ima jako pozitivan uticaj na zdravlje. Naravno, ukoliko konzumirate kafu sa šećerom ili šlagom gotovo da brišete sve potencijalne pozitivne strane kafe.

8. Čaj

kafa i čaj

Ukoliko niste ljubitelj kafe, možete uvrstiti čaj u svoj doručak. Čaj sadrži mnogo manje kofeina stoga doprinosi hidrataciji organizma mnogo bolje od kafe.

Istraživanja su pokazala da ukoliko konzumirate pet šoljica čaja svakoga dana, ubrzavate svoj metabolizam i mnogo lakše gubite na težini.

9. Kivi

Kivi sadrži oko 65 miligrama vitamina C, što je gotovo jednako celoj jednoj narandži. Takođe je bogat kalijumom i bakrom i veoma pozitivno utiče na varenje.

Ukoliko ne volite kiselkasti ukus kivija, kombinujte ga sa jagodama i bananama.

breakfast-1235367_640

10. Hleb od celog zrna

Ugljeni hidrati su važan sastavni deo doručka, ali je takođe važno i koju vrstu ugljenih hidrata unosite u svoj organizam. Važno je da znate hleb od celog zrna pšenice ili bilo koje druge žitarice sadrži više vlakana i nutritijenata od belog hleba.

Takođe je važno i šta jedete uz hleb. Ne bi trebalo da konzumirate margarin i marmeladu zato što tako unostite prazne kalorije. Umesto toga bi bolje bilo da pojedete jaje.

28/03/2016 13:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments