Nuspojave rigoroznih dijeta

13/11/2015 15:34

Nuspojave rigoroznih dijeta

Postoji više vrsta dijeta, među kojima su i one koje se drže iz zdravstvenih razloga. Međutim, veoma su popularne one koje omogućavaju brzo skidanje viška kilograma.

Potreba za mršavljenjem najčešće dolazi iz sveta mode, koji diktira ne samo način oblačenja, nego i standarde lepote.

Zbog toga sve veći broj ljudi, pogotovo žena, odlučuje se za dijete koje često nisu prilagođene načinu života i potrebama organizma, samo zarad skidanja viška kilograma, kojih ponekad ni nema.

Kada su u pitanju rigorozne dijete koje omogućavaju da veliki broj kilograma nestane za veoma kratak vremenski period, veoma lako može doći i do nuspojava koje mogu biti veoma štetne za organizam.

Iako je širom sveta odavno iz mode izašla mršavost, kod nas je to i dalje ideal lepote i željeni izgled. Uzak struk i što manje kilograma je nešto čemu se i dalje teži, što dovodi do sve većeg broja slučajeva ozbiljno narušenog zdravlja baš zbog želje da se “bude u trendu”.

Negativne posledice dijeta

Postoje dijete koje prepisuju stručnjaci, a koje se individualno prepisuju svakoj osobi u odnosu na potrebe i mogućnosti njihovog organizma i sa opravdanim razlogom.

Tako postoje one koje se primenjuju zarad održanja ili vraćanja zdravlja na poželjan nivo, zbog čega se određene namirnice izbegavaju, dok se neke druge konzumiraju u većoj količini.

Međutim, one dijete koje se primenjuju samo sa ciljem gubljenja kilograma i to što brže moguće – najčešće su veoma štetne, a najpre zbog toga što uključuju i izgladnjivanje, a ne samo izbegavanje određenih namirnica.

Na ovaj način može doći do nedostatka proteina u organizmu, koji počinje “sam sebe da jede”. Tada dolazi i do pada imuniteta, zbog čega organizam ne može da se izbori ni sa čim, pa je veća opasnost od različitih bolesti.

Ishrana u velikoj meri utiče i na to kakva će nam krv biti, koliko ćemo imati eritrocita, a utiče i na naše mentalne procese, raspoloženje…

Oni koji ipak žele da drže dijetu, ali da pritom sačuvaju i zdravlje, trebalo bi za pomoć da se obrate stručnim licima ili da redovno unose namirnice kao što su sveže voće, povrće, orašasti plodovi i velike količine vode.

13/11/2015 15:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments