Koliko nam fizičke aktivnosti dnevno treba?

11/05/2015 10:14

Koliko nam fizičke aktivnosti dnevno treba?

Fizička aktivnost veoma je bitna za održavanje zdravlja celokupnog organizma. Bavljenje fizičkom aktivnošću može biti proizvoljno, u zavisnosti od želje i potrebe.

Međutim, postoji propisana “doza” fizičke aktivnosti koja je potrebna i dovoljna. Odrasle osobe bi trebalo da upažnjavaju neku aktivnost umereno najmanje 150 minuta nedeljno, ili 75 nedeljno nešto intenzivnije aktivnosti.

Za decu je dovoljno da dnevno provedu oko sat vremena baveći se nekom aktivnošću.

Poželjne fizičke aktivnosti zavise od uzrasta, pola, zdravstvenog stanja i potrebe pojedinca, a najčešće su šetnja, vožnja bicikla, plivanje, trčanje ili vežbe.

Prema navodima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji stanovnici sede u proseku pet sati dnevno, od toga najviše Beograđani – 5,8 sati, dok stanovnici ostalih gradova sede u proseku 5,3 sati. Takođe, oni sa visokim i višim obrazovanjem sede u proseku 5,8 sati, dok osobe uzrasta između 15 i 24 godine sede dnevno pet i po sati.

Fizička neaktivnost je četvrti po redu faktor rizika od smrtnih slučajeva koji na svetskom nivou dovodi do smrti kod 3,2 miliona ljudi.

11/05/2015 10:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments