Kako odraditi više posla u kraćem vremenskom roku

28/12/2015 16:59

Kako odraditi više posla u kraćem vremenskom roku

Kada radite više stvari odjednom, uglavnom je taj celokupan proces zamarajući i zahteva preveliku količinu energije, ali to ne mora biti uvek baš tako.

Uvrstite ovaj trik u svoj raspored kako biste održali koncentraciju na zadate poslove i poboljšali efikasnost vašeg rada.

Da li vam se desilo da provedete ceo dan u poslu, a da na kraju radnog vremena, nakon bar osam sati provedenim za radnim stolom nemate nikakav dokaz za to utrošeno vreme? Kako je to uopšte moguće? Kako možete izbeći da vam se ovo dogodi?

Ovo možete izbeći tako što ćete skratiti vreme tokom kog radite. Iako zvuči naopako, skraćivanjem radnog vremena poboljšaćete svoju produktivnost.

Kada vam se zahtevi nagomilavaju i postajete zauzetiji, često to nadoknađujete tako što radite napornije i duže. Umesto ovog načina potrebno je da izmenite sistem po kojem radite kako biste postigli veći učinak po satu rada. Kako biste to postigli, potrebno je da uklonite naviku da radite više stvari odjednom, jer vam to samo odvlači pažnju od samog rada.

multitasking-mozak

Ljudski mozak nije predviđen da obavlja više radnji u isto vreme. Primer za ovu tvrdnju se ogleda u situaciji kada se čovek koji brzo hoda pravom linijom pita da reši kompleksan matematički zadatak. Njegova brzina hoda će se u tom slučaju smanjiti dok pokušava da dođe do odgovora.

Kada radite dve stvari odjednom, vaš mozak se prebacuje između dva konteksta. Kada prestanete sa prvom radnjom, morate napraviti mentalnu belešku gde ste stali, kako biste znali gde da nastavite nakon što obavite drugu radnju. Baš kao i računar, vaš mozak usporava kada mu zadate više komandi jer dolazi do pojave koja se naziva “zamena konteksta”.  

Mnogi ljudi žive po takozvanom “pomešanom režimu” – nisu u potpunosti posvećeni poslu, dok istovremeno nisu ni u potpunosti isključeni od njega. Taj režim usporava ljude i crpi im svu energiju. Da li i vi spadate u ovu grupu ljudi?

Ovo su sigurni znaci da živite po “pomešanom režimu”:

1. Radite dok vam nešto ne odvuče pažnju

Obavljate jedan zadatak dok vas nešto ne omete, pa započnete drugi zadatak i radite ga sve dok ne budete ponovo ometeni u poslu. Koncentracija vam predstavlja problem.

2. Uvek radite više stvari odjednom i nikada se ne isključujete u potpunosti

Kada se nalazite na večeri sa prijateljima, pričate o poslu ili proveravate mejlove dok ste sa porodicom. Nikada se ne opuštate i oporavljate u potpunosti, stoga se i osećate konstantno umorno.

drink-864958_1280

3. Ne pravite pauze

Radite na izvršenju zadatka sve dok on u potpunosti nije gotov. Ignorišući mentalne nagoveštaje da vam je potreban predah, brže trošite energiju svog uma. Kada vam ispari koncentracija, nemate više energije da je obnovite i ostajete zaglavljeni u “pomešanom režimu”.

Naša tela imaju programiran prirodan ciklus rada i ciklus odmaranja. Sportista koji vežba bez prekida će se povrediti, dok onaj koji se previše odmara postaje slab. Rešenje? Vežbanje koje prouzrokuje mali stres telu, uz periode predviđene za odmaranje i oporavak koji će ojačati telo.

Tajna poslovnog performansa je da postupate na sličan način. Ukoliko radite bez prestanka, potrošićete svu svoju mentalnu i fizičku energiju. Međutim, ukoliko se prečesto isključujete, to može negativno uticati na vaš radni učinak. Kako biste ostvarili najbolje rezultate, morate da se skoncentrišete isključivo na posao u periodima od 90 minuta (“režim rada”), kojima će uslediti pauza od 30 minuta (“režim pauze”).

Prvi “režim rada” biste trebali da obavite što ranije u toku dana – 90 minuta neometanog rada u jutarnjim časovima će vam pružiti značajne rezultate u roku od samo jedne radne sesije.

Sledeći je vaš prvi “režim pauze”- 30 minuta tokom kojih je cilj da usporite i zamenite režime. Kako biste ovo postigli potrebno je da se odaljite od radnog stola i u potpunosti se isključite od obaveza koje imate. Za to vreme se opustite i zaboravite na posao. Po povratku na zadatak trebalo bi da se osećate svežije i spremno za rad.

Ukoliko praktikujete “režim rada” četiri puta dnevno, to znači da ste ostvarili šest sati čistog rada, što je produktivinije od osmočasovnog rada bez prekida, a svakako je bolje od osam sati provedenih u “pomešanom režimu”.

Vaše misli će biti jasnije jer imate mogućnost da se skoncentrišete. Imaćete više energije jer je nećete trošiti na “pomešani režim” i uradićete više za kraći vremenski period.

28/12/2015 16:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments