Kada je najbolje vreme za buđenje?

20/09/2017 14:36

Kada je najbolje vreme za buđenje?

Buđenje u isto vreme jednako je važno kao i broj sati koliko spavamo, navode stručnjaci.

Da li vam se ikada desilo da navijete alarm sat ranije i na kraju se desi da pritisnete “snooze” dugme? Ne brinite, niste jedini. Stručnjaci već godinama nas upozoravaju da je dovoljno sna preko neophodno za zdrav organizam i normalno funkcionisanje u toku dana.

Nedavno, iz Brigam bolnice, SAD, stigli su rezultati istraživanja koji su pokazali da je svakodnevno buđenje u otprilike isto vreme jednako važno po zdravlje, kao i broj sati koliko spavamo.

U istraživanju je učestvovavo ukupno 61 student sa Univerziteta Hardvard, a eksperiment je trajao 30 dana. Studenti su spavali jednak broj sati svaki dan, ali su legali i ustajali u različito vreme.

Ona grupa koja je uvek legala i ustajala u isto vreme, bila je manje umorna u toku dana, te je bolje rešavala zadatke na fakultetu.

“Spavanje je deo biološkog sistema koji reguliše sve- od funkcije mozga do obnavljanja mišića. Ukoliko ne ‘ušemimo’ ritam spavanja, ceo organizam ne radi kako treba”, navodi se u studiji.

Stoga, zaključak jeste da nije važno kada se budimo, važno je da uspostavimo šemu i da se pridržavamo satnice i rasporeda.

20/09/2017 14:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments