Kako da uklopite vreme za sebe u svoj raspored

18/12/2015 15:51

Kako da uklopite vreme za sebe u svoj raspored

Nemojte dozvoliti da se upustite u nezdravu dnevnu rutinu. Pored svih dnevnih obaveza, morate izdvojiti i vreme za sebe svakog dana.

Evo kako možete uklopiti vreme za sebe u vaš ispunjen dnevni raspored:

7:30 časova: vaš alarm neumorno zvoni dok poluotvorenih očiju posežete za telefonom kako biste isključili taj grozan zvuk, pa zatim tonete opet u dušek i ponovo tonete u san… dok ne otvorite naglo oči i ne shvatite da ste odložili alarm već treći put. Kasnite. Užurbano izlazite iz kreveta, oblačite se i odlazite na posao.

Napokon ste stigli u kancelariju i milion poruka vas je sačekalo na vašoj email adresi, stoga automatski započinjete sistematsko odgovaranje na njih, samo da biste stigli da odgovorite na one koje su pristigle maločas. Od radnog stola se odvajate samo da napravite pauzu za toalet i kad vaš stomak vapi za hranom. Dok ste se okrenuli, već je mrak i vreme da se opet zavučete pod pokrivač…

Spavanje, buđenje, posao. I ponovo. To je dnevna rutina koja će vas dovesti do sloma kada vam se sledeći put oglasi alarm. Život se ne svodi samo na posao. Kako možete biti sigurni da imate dovoljno vremena za sebe?

Postoje načini da sebi olakšate odvajanje vremena samo za sebe u toku dana, a to su:

1. Odredite određene vremenske periode kada ne radite

Usresređenost na posao je odličan izgovor da se zapostavite. Odredite vreme u toku dana kada ćete provesti kvalitetno vreme sa porodicom, prijateljima ili samim sobom koje ne uključuje posao.

legs-434918_640

Najoptimalnije vreme u toku dana za ove periode može biti u jutarnjim časovima pre nego što odete na posao i u toku večeri, kada završite s poslom. Ukoliko imate poslovni događaj koji se dešava u vremenu kada ste predvideli da odvojite vreme za privatan život, to je u redu. Međutim, izuzev takvih događaja, kršenje vremenske granice tog perioda trebalo bi da vam bude nešto što ne smete da dozvolite sebi.

2. Započnite dan meditacijom

Započnite svako jutro meditacijom u trajanju od 5 do 10 minuta. Meditacija vam može pomoći da otklonite negativne misli koje vam odvlače pažnju, kao i da steknete uvid u stvari koje su vam blagoslov. Takođe, meditacijom možete steći veći osećaj samosvesti, kao i perspektivu o stvarima koje su vam zaista bitne u životu, a nakon nje ćete se osećati pozitivnije, srećnije i energičnije.

3. Vežbajte

running-573762_640

Fizička aktivnost, naročito u otvorenom prostoru, svakako ima zdravstvene beneficije, ali takođe vam može pomoći da iščistite misli. Vežbati možete sami, ali je vežbanje na otvorenom prostoru takođe dobar način da se povežete sa prirodom, kao i da taj deo dana provedete u društvu prijatelja.

4. Pobrinite se da dobijate dovoljno sna svakog dana

Nauka je dokazala da su beneficije spavanja bezbrojne. Više sna pozitivno utiče na nivo sreće, bolje zdravlje i vašu sposobnost da donesete odluku. San je takođe bitan i za detoksikaciju mozga. Kako biste efikasno radili, ključno je da redovno napunite baterije.

5. Napišite pesmu

Ovaj savet će vam možda zvučati neobično, ali ova metoda može drastično da smanji nivo stresa, dok vam istovremeno otvara oči ka detaljima sveta oko vas i prilikama koje do sad možda niste ni videli. Započnite dan tako što ćete napisati pesmu, pa makar ona bila i u haiku poeziji.

6. Pišite dnevnik

woman-792162_640

Ukoliko vodite život ispunjen obavezama, pisanje dnevnika vam može služiti kao odličan podsetnik za stvari koje ste uradili, ljude koje ste upoznali i kako ste se osećali tokom dana. Možete ga zapisivati i u formi teza ako nemate puno vremena, ali bi trebali da ga pišete jer vam dnevnik može služiti kao filter kako biste upamtili sve male stvari, kao i pomoć pri rešavanju izazova kako u ličnom, tako i u profesionalnom životu.

7. Razgovarajte sa porodicom i prijateljima

Vaša porodica i vaši prijatelji su oni koji vas najviše podržavaju. Čak i kada imate izuzetno naporan i stresan dan, nazovite vašu majku ili najboljeg prijatelja/prijateljicu i jednostavno razgovarajte o dobrim stvarima koje se dešavaju u njihovim životima. Ovo je odličan način da ostanete prizemljeni.

8. Probudite se polako

U doba savremene tehnologije, neretko se dešava da ljudi počinju da rade i pre nego što ustanu iz kreveta. Međutim, započinjanje dana na ovakav način može negativno uticati na ostatak dana, a većina tih nerešenih situacija može malo i da sačeka. Bićete mnogo raspoloženiji tokom celog dana ako prvih pola sata ili 45 minuta od buđenja iskoristite kako bi se istuširali i potpuno razbudili.

9. Pročitajte neku fikciju

Osvežite svoj um tako što ćete uzeti da čitate neko delo fikcije i pobeći u drugi svet. Čitanje fiktivnih književnih dela stimuliše desnu stranu vašeg mozga koja je odgovorna za kreativnost. Takva stimulacija može uticati tako da vam dan lakše protekne, može doprineti rešavanju problema na apstraktnije načine, kao i regenerisanju vaše duše.

10. Praktikujte jogu

Joga kao fizička aktivnost je sjajan način da se isključite iz poslovnog sveta i situacija koje vam zaokupljuju pažnju, te da se posvetite isključivo sebi. To je najlakši način da resetujete vaš um i telo u roku od samo sat vremena.

music-791631_640

11. Slušajte podcast-ove

Udahnite svež vazduh i stimulišite mozak tako što ćete otići u kratku šetnju tokom koje će vam društvo praviti podcast-ovi. Podcast je audio snimak koji može biti na bilo koju temu, a širok izbor tema možete pronaći na aplikaciji koja je namenjena baš za njih.Na ovaj način možete slušati stimulativne priče drugih i motivisati se za dalji rad, ili još bolje, slušati o nekoj temi koja vas interesuje, a nije vezana za vaš posao, kako biste odmorili um.

12. Uvrstite sebe u vaš raspored

Kada zapišete vreme za sebe kao deo rasporeda, nećete zakazivati sastanke koji vas sprečavaju da se pobrinete za sebe. Prvi zakazani termin u danu odvojite za sebe kako biste bili sigurni da ne preskačete isključivo vama bitne stvari u životu poput vežbanja ili meditacije.

13. Odvojite vremena za igru

Ovaj način je za one koji imaju svoju decu ili žive sa decom. Deca vam mogu doneti neizmernu radost, a provođenje vremena sa njima i učestvovanje u njihovoj igri može imati izuzetno dobar uticaj na vaše raspoloženje. 

 

18/12/2015 15:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments