Zašto nas na promenu vremena bole stare povrede?

23/07/2015 15:11

Zašto nas na promenu vremena bole stare povrede?

Uvek znate kada će se vreme promeniti i kada će pasti kiša. Imate ličnu prognozu koja vas na vreme obaveštava da se sprema nevreme.

Koliko god da ovo deluje kao prednost – najčešće je veoma neprijatno. Osećaj bola na mestima gde ste se ranije povredili čest je pokazatelj promene vremena. Ali zašto se to dešava?

Naučnici imaju odgovor na pitanje – kako možemo osetiti promenu vremena i to delovima tela koje smo povređivali ranije. Naime, reč je o svojevrsnom fenomenu.

Ova pojava se proučava od početka prošlog veka, a naučnici su došli do različitih zaključaka.

Još u doba stare Grčke govorilo se o bolovima u određenim delovima tela pri promeni vremena. S obzirom na to da ljude ovaj problem muči tako dugo, naučnici su istraživali ovu temu i došli do jednostavnog objašnjenja.

Veza između bola i promene vremena je pad atmosferskog pritiska koji uzrokuje širenje mekog tkiva i tečnosti u zglobovima i na taj način nadražuje nerve, čime se prouzrokuje osećanje bola. To je tipično za artritične zglobove ili za zglobove koji su bili povređivani.

Prema nekim istraživanjima, promena u atmosferskom pritisku može i da poveća, ali i da smanji bol. Naučnici su istraživali i uticaj temeperature i vlažnosti vazduha na povređene delove tela i bol, ali se nije došlo do konkretnih podataka.

Pri izučavanju ovog fenomena dolazi se do prepreka iz jednog jednostavnog razloga – celokupni naučni rad zasniva se na subjektivnom doživljaju bola ispitanika koji učestvuju u istraživanju, zbog čega se teško može doći do preciznih rezultata.

23/07/2015 15:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments