Ono što možda niste znali o kanabisu

08/05/2018 14:08

Ono što možda niste znali o kanabisu

Poznata je činjenica da je marihuana jedna od najzastupljenijih droga na svetu. A znamo li čemu služi i kada je prvi put otkrivena?

Marihuana se često pominje zbog svojih lekovitih svojstava i pozitivnog uticaja u borbi protiv raka. Postoje razne teorije o upotrebi ovog leka, da li je u pitanju blagotvorna biljke ili ne, da li je treba koristiti i druge teorije.

Iz Nacionalnog instituta o zloupotrebi droga i opijata navode da je korišćenje ovog opijata u medicinske svrhe dozvoljeno u 21. američkoj državi.

Kada je počela upotreba ove biljke?

Najstariji zapisi o ovoj biljci datiraju iz 2.727. godine pre nove ere. Navodno je kineski car Šen Nung prvi otkrio kanabis i upotrebio ga u medicinske svrhe. Ali, postoji određena problematika vezana za ovu priču. Naime, prvi kineski car bio je Kin Ši Huang, koji je rođen oko 260 godine pre nove ere. Kako je i na koji način je Šen Nung vodio zapise o medicinskim eksperimentima i upotrebi kanabisa, još uvek nije jasno.

Kanabis kao materijal

Vlakna konoplje koriste se i za pravljenje jakog konopca i tkanine. Razlika između industrijske konoplje i marihuane je u hemijskom sastavu. Naime, u pitanju je ista biljna vrsta ali industrijska konoplja ne sadrži tetrahidrokanabinol kiselinu, psihoaktivne komponente kanabisa. Biljci konoplji nedostaje gen koji je zadužen za proizvodnju psihoaktivnog svojstva.

Istraživanja koja su sprovedena u toku 2014. godine, pokazala su rezultate uticaja marihuane na rad srca. Analizirano je oko 2000 slučajeva komplikacija nastalih usled upotrebe ove supstance, a utvrđeno je da je samo dva odsto obuhvatilo srce, kao i devet srčanih napada.

Jedan neobičan slučaj odigrao se u bolnici u Severnoj Karolini. Prilikom testiranja urina novorođenčadi testovi su se pokazali pozitivnim na kanabis. Stručnjaci su bili mišljenja da su majke koristile marihuanu, da bi kasnijim istraživanjem, bilo utvrđeno da se kanabis našao kao sastojak jedne vrste sapuna za bebe.

08/05/2018 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments