Kako zaustaviti širenje bolesti koju prenose komarci?

17/05/2018 09:50

Kako zaustaviti širenje bolesti koju prenose komarci?

Komarci su stigli pre leta, i uveliko su u upotrebi razna sredstva protiv ovih insekata. Svake godine, primetna je nova vrsta komarca ili je u pitanju ista vrsta, ali sa određenim promenama, nismo sigurni. Ono u šta sigurno jesmo, je to da su komarci sve veći i da mesto ujeda, duže svrbi i pecka. Kako se boriti protiv ovih napasti, pitanje je na čijem odgovoru naučnici itekako rade.

Britansko istraživanje dovelo je do pronalaska tabelete, koja će ljudsku krv učiniti otrovnom po komarce.

Kako se boriti protvi komaraca?

Naučnici su nakon sprovedenog istraživanja otkrili, da krv čoveka može postati otrovna za komarce i da ih može ubiti. Osobe koje su učestvovale u ispitivanju, pile su lek “ivermektin”. Komarci su uginuli nakon što su se hranili krvlju ovih osoba. Naime, lek ima smrtonosan efekat na komarce, koji traje i do 28 dana nakon popijenog leka. Stručnjaci navode, da se ovaj lek inače koristi u lečenju šuge.

Ovakav rezultat istraživanja, može dovesti do daljeg usavršavanja leka u borbi protiv malarije, kao i širenja ove i sličnih bolesti koje prenose komarci širom sveta.

Istraživanja i testiranje ovog leka sprovedeno je u Keniji, gde je 97 posto komaraca uginulo, nakon što se hranilo krvlju koja je sadržala lek “ivermektin”. Kako ljudski organizam dobro podnosi ovaj lek, najverovatnije gledamo u novo “oružje” u borbi protiv malih krvopija.

Lek i sprvedena istraživanja predstavljena su i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Komarci prenose razne bolesti, poput malarije, denga groznice, žute groznice, zika virus, pa i bolest Zapadnog Nila. Promene na planeti, dovele su i do razvoja koamaraca i njihovog širenja van uobičajenih staništa.

Najslađa krvna grupa

Između raznih faktora koji privlače komarce, nalazi se i tip krvne grupe. Naime, istraživači sa Instituta za tehnologiju deratizacije u Čibi, u Japanu, otkrili su da komarci preferiraju nultu krvnu grupu.

Nakon sprovedenog istraživanja, rezultati su otkrili da su komarci najviše sletali na osobe sa O krvnom grupom, u najkraćim razmacima između hranjenja.

Ostali faktori koji utiču na privlačenje komaraca su trudnoća i konzumiranje piva. Takođe, jedan od faktora je i fizička aktivnost, naime vežbanjem se proizvodi više mlečne kiseline u mišićima, što utiče na porast telesne temperatu, a to privlači komarce.

17/05/2018 09:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments