Personalizujte svoj fitnes plan!

12/09/2017 14:08

Personalizujte svoj fitnes plan!

Nakon zaslužene letnje pauze, odlučili ste da je vreme da se vratite na vežbanje? Usvojte ove strategije i adaptirajte fitnes režim svojim individualnim potrebama!

Lekarski pregled

Pre ponovnog kretanja na bilo kakav oblik fitnesa, prvo otidite na lekarski pregled. U zavisnosti od rezultata, posavetujte se sa lekarom o načinu ishrane, eventualnim suplementima kada su vitamini i minerali u pitanju, u cilju da budete zdravi i sigurni dok vežbate. Ukoliko imate višak kilograma uz plan vežbanja, napravite i plan ishrane, najbolje uz savet stručnjaka. Ukoliko vam određene vežbe teško padaju ili zadobijate bolove u nekom predelu tela, potražite pomoć fizioterapeuta koji će vam dati vežbe za jačanje kritičnih zona.

Ojačajte mišiće

Pre početka ozbiljnog vežbanja, uradite vežbe opterećenja mišića. Ovako ćete postaviti sebi realistične ciljeve i shvatićete u kakvoj je zapravo kondiciji vađe telo.

Ravnoteža

Jednako kao elastičnost i ravnoteža je važnja kada je pravilna funkcija mišića u pitanju. Pokušajte da stojite na jednoj nozi zatvorenih očiju, što duže možete. Ponavite vežbu i sa druhom nogom. Ukoliko imate problema sa balansom, u tome vam mogu pomoći neke joga vežbe, poput položaja drveta ili plesača.

Povećajte svoj performans

Ljudi koji se bave džogiranjem bi trebalo da uzimaju veće doze vitamina D, koji će umanjiti rizik od povreda i umora. Ukoliko redovno vežbate, vašem telu će trebati više proteina. Ukoliko se bavite bodibildingom ili se pripremate na trčanje maratona potrebno je da dnevno unostite 1,7g proteina za svaki kilogram telesne mase. U normalnim okolnostima, kada vežbate nekoliko puta dnevno, srazmer proteina potrebnih vašem telu jeste 1 gram naspram telesne mase.

12/09/2017 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments