Šta sve može biti uzrok svraba kože?

03/07/2015 14:50

Šta sve može biti uzrok svraba kože?

Osim što je najčešće uzrok svraba kože ujed insekta ili alergijska reakija, svrab može da ukaže i na neke druge probleme sa kojima se organizam bori.

Ukoliko je svrab reakcija na određene poremećaje u organizmu ili na neke bolesti, onda on služi kao odbrambeni mehanizam tela. Upravo svrab može pokazivati da imuni sistem ima poteškoće i da može doći do pada imuniteta.

Svakako da bi retko ko pomislio da svrab može biti uzrokovan genetikom, ali to je činjenica. Čak je i najčešći uzrok svraba upravo genetika.

Svrab zavisi od količine kolagena koju osoba ima u koži, a ovo je stvar genetike.

Osim prilikom ujeda nekog insekta, neke ljude može svrbeti koža i u stresnim situacijama. Tada se svrab ne zadržava na nekom određenom mestu, nego se “seli” po celom telu. Naravno, ovaj svrab je uzrokovan stresom i zasniva se samo na psihološkoj bazi.

Koža može svrbeti i kada je suva, što se često dešava kada je jako hladno vreme – tokom zimskih meseci, ali i kada je jako toplo – za vreme visokih letnjih temperatura. Tada je potrebno hidrirati kožu kako bi se izbegao svrab, ali i pucanje kože.

Ukoliko dođe do alergijske reakcije, kože može početi da crveni i da svrbi. Ovakva reakcija se može desiti usled korišćenja nekih kozmetičkih preparata koji ne prijaju koži, neadekvatnim sastavom materijala od kog je napravljena garderoba, a uzrok može biti i konzumiranja hrane na koju organizam reaguje alergijskom reakcijom.

Ono što može uzrokovati svrab su i različite bolesti, od kožnih kao što su ovčije boginje, psorijaza ili dermatitis, preko bolesti unutrašnjih organa – jetre, bubrega, štitne žlezde.

Svrab koji traje duže mora se lečiti, a kako bi se odredilo šta je uzročnik tome potrebno je posetiti lekara koji će odrediti odgovarajuću terapiju.

03/07/2015 14:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments