Da li je reč o zdravim navikama ili o zabludama?

07/09/2018 10:34

Da li je reč o zdravim navikama ili o zabludama?

Odmalena učimo o zdravim navikama i kako treba da brinemo o sebi. Odnosno, kako da se hranimo, kada je vreme za krevet, kada je vreme za vitamine, a kada za fizičku aktivnost.

Međutim, stručnjaci ističu da su pojedine zdrave navike, samo mitovi.

Zdrave navike ili zablude?

Vitamini kao dodaci ishrani

Vitamini jesu zdravi i oni služe za regulisanje procesa u organizmu ali i za stimulisanje pojedinih hormona. Međutim, lekari savatuju oprez, jer višak dodataka ishrani može negativno da se odrazi na organizam.

Osam sati sna

Reč je o zabludi, odnosno kako svaka osoba ima drugačije životne navike, tako se i potrebni sati za san i odmor razlikuju od osobe do osobe. Činjenica je da manjak sna i neostatak fizičke aktivnosti negativno utiču na zdravlje, ali dok je nekima potrebno osam sati sna, drugima je dovoljno šest.

Pogledajte i: 3 načina da razvijete dobre navike

Žuti šećer je zdraviji

Šećer je šećer i žuti je isti kao i beli. Razlika između ove dve vrste leži u količini melase – žuti je ima više.

Antibiotik ubija viruse

Ukoliko ste zakačili grip, moraćete da odmarate i unosite što više tečnosti. Konzumacija antibiotika se ne preporučuje, jer oni deluju samo u slučaju upala ili bakterija. Antibiotik ne ubija viruse.

Pogledajte i: Ove navike su štetne koliko i pušenje

Alkohol uništava moždane ćelije

Stručnjaci su dokazali da alkohol nije uzrok uništavanja moždanih ćelija – u pitanju je mit. Naime, alkohol utiče na metaboličke procese i prekomerena doza može dovesti do negativnih posledica po zdravlje, odnosno do manjka kiseonika u organizmu, što dovodi do problema u konekciji ćelija u mozgu, ali ih ne uništava.

07/09/2018 10:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments