Crvenilo i loš zadah ukazuju na oboljenje jetre?

29/11/2022 11:48

Crvenilo i loš zadah ukazuju na oboljenje jetre?

Pored simptoma, kao što su svrab i žutilo kože, postoje i drugi znaci koji ukazuju da jetra ne funkcioniše kako treba.

Naime, jetra može da regeneriše oštećene funkcije, ali ukoliko pretrpi trajno oštećenje, ćelije se neće oporaviti, što može dovesti do ciroze.

Simptomi koji ukazuju na oštećenje

Simptomi koji ukazuju na ozbiljne probleme s jetrom, mogu biti nespecifični, toliko da ih mnogi u početku ne primećuju.

Stručnjaci ističu sledeće simptome:

Svrab

Do svraba može doći onda kada se žučni sokovi nađu u krvotoku usled oštećenja jetre. Kada je žučni kanal blokiran, sokovi stagniraju, a potom se vraćaju u krvotok. Dolazi do akumulacije ispod kože, koja izaziva svrab.

Pauk vene

U pitanju su mali kapilari koji su razgranati u obliku pauka ispod kože. Uzrokuje ih povišen nivo estrogena u telu, što je indikacija da jetra ne funkcioniše ispravno. Pauk vene mogu da se pojave licu i nogama, zbog proširenja arteriola.

Povrede i krvarenja

Ukoliko imate povrede češće nego inače, kao i intenzivnije krvarenje, to može ukazivati na bolesnu jetru. Naime, proteini koji su odgovorni za zgrušavanje krvi, ne proizvode se u potrebnim količinama.

Loš zadah

Loš zadah može da ukazuje na mnoge zdravstvene probleme. Takođe, može biti i ozbiljan znak koji ukazuje na oštećenje jetre. Neprijatan zadah iz usta tokom otkazivanja jetre poznat je kao fetorski hepatitis. Uzrokovan je visokim nivoom dimetilsulfida koji se javlja u krvi kada patite od ciroze jetre.

Crveni dlanovi

Crveni dlanovi koji vas svrbe mogu biti znak oštećenja jetre. Naime, do ovog stanja dolazi u slučaju abnormalnog nivoa hormona u krvi.

29/11/2022 11:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments