Toplom vremenu radujemo se mi i krpelji

10/05/2021 16:45

Toplom vremenu radujemo se mi i krpelji

U toplom vremenu tokom proleća i leta, uz nas jednako uživaju i krpelji. Paukolike životinjice, krpelji, su paraziti i hrane se krvlju životinja i čoveka. Mogu se naći gotovo svuda, od krošnji drveća do trave. Lako prelaze za organizma na organizam i nisu samo neprijatnost, već mogu uzrokovati teška oboljenja. U našim krajevima sezona krpelja traje od marta do oktobra, a oboljenja koja izazivaju kod nas najčešće izazivaju su lajmska bolest, babezioza i anaplazmoza. 

možda vas zanima i Ko je kriv za kugu? Naučnici opovrgnuli jednu od najvećih istorijskih uverenja!

Lajmska bolest (borelioza) – je najpoznatija koju prenose krpelji i njom se mogu zaraziti i psi i ljudi. Bolest izaziva bakterija. Oko mesto ujeda se javlja crvenilo ili osip, povišena temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima… Lečenje može biti uspešno, ako se na vreme utvrdi.

Babezioza (piroplazmoza ili krpeljska groznica) – je često oboljenje pasa. Ovu bolest kod pasa karakteriše taman urin, groznica, slabost, bleda sluzokoža, potištenosti, otečeni limfni čvorovi i povećana slezina…Ukoliko se ne leči dovodi do smrti psa.

Anaplazmoza – je bakterijsko oboljenje koje napada krvne pločice i izaziva bolove u zglobovima, letargiju, visoku temperaturu, krvarenje iz nosa, modrice na telu, ali i napade slične epilepsiji.

Stručnjaci kažu i da je važno znati da nije svaki krpelj zaražen, međutim, mora se biti oprezan i do dve sedmice od ujeda krpelja, te ukoliko se uoče bilo kakvi simptomi neophodno je odmah se javiti lekaru/veterinaru. Najbolje je, savetuju upućeni, da psima treba obezbediti zaštite u vidu spreja ili ogrlica, a vlasnici bi u prirodi trebalo ići u garderobi dugih rukava i nogavica. Međutim, ako se krpelj ipak zakači za psa nemojte polivati krpelja benzinom, uljem ili bilo kakvom drugom tečnošću.

Isto važi ako se zakači i za čoveka, uklanjanje ovog parazita treba prepustiti stručnjacima – veterinarima i lekarima. U slučaju da je moguće skinuti krpelja, istog treba spakovati u staklenu posudu i odneti na analizu kako bi se utvrdilo da li je isti nosilac neke zaraze. Obavezno proveravati mesto uboda, ali i ponašanje psa.

saznajte još i Kako se rešiti krpelja?

Podsećanja radi, ako je krpelj bio zaražen i zakačio se na čoveka, prvi simptom Lajmske bolesti je crvenilo na mestu ili oko mesta uboda.  To crvenilo će se prstenasto širiti i upravo taj simptom je prisutan kod oko 80 odsto zaraženih ljudi i može se javiti u periodu između 3 i 30 dana.
Uz ovaj, Lajmsku bolest mogu da pratiti i dodatni simptomi: bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, malaksalost, povišena temperatura, gubitak apetita, uvećanje limfnih čvorova…

 

10/05/2021 16:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments