Šta je tušt?

07/05/2023 13:03

Šta je tušt?

Tušt je lekovita biljka, za koju malo ko zna, iako se može svuda naći. U pitanju je korov, koji raste svuda. 

Ova biljka može se naći u baštama, dvorištima, pa čak i na trotoarima. Iako je većina uništava, posmatrajući je kao korov, biljka tušt je izuzetno lekovita i bogata mnogim vitaminima, pa tako utiče povoljno i na organizam.

Ovaj “korov” je ustvari lekovita i jestiva biljka

Medicinske studije su pokazale lekovito dejstova biljke tušt, koja efikasno utiče na zdravlje, smanjivajući nivo holesterola u krvi.

Tušt je poznat i kao tušanj, tušac, tušnjak i portulak.

Ova biljka potilče iz Kine i Indije, gde se koristi kao začin i povrće. Francuzi i Englezi konzumiraju tušt u supama i čorbama, ali i kao svežu salatu. Na Bliskom Istoku je nezaobilazan sastojak mnogim jelima.

U pitanju je samonikla biljka , koja se uzgaja širom sveta. Na području Srbije, samoniklo raste uz kuće i trotoare, kao i na osunčanim mestima, poput korova u baštama i vinogradima.

Tušt ima blago slan ukus, i može se koristiti kao savršen začin. U jelim može da se korsiti cela biljka, kao sveža ili kuvana. Mladi listovi se najčešće koriste sveži u salati, dok se stariji listovi kuvaju i spremaju u supama ili čorbama.

Takođe, ova biljka može da se nađe i u turšiji, dok se od samlevenog semena tušta dobija hranljivo brašno.

Ovaj “korov” bogat je omega 3 kiselinama, vitaminima A, B, C i E, kalcijumom, gvožđem i antioksidansima.

Potrebno je pripremiti i konzumirati biljku odmah nakon branja. Naime, blagotvorna dejstva tušta nestaju ubrzo nakon branja.

07/05/2023 13:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments