Od sledeće godine plaćanje samo participacije za lekove

19/11/2014 12:29

Od sledeće godine plaćanje samo participacije za lekove

Od sledeće godine će se uz sve lekove koji se dobijaju na recept plaćati samo participacija od 100 dinara, ali doplate neće biti, rekao je direktor RFZO.

To znači da se više prilikom uzimanja lekova na recept, i to sa liste A1, neće plaćati procentualna učešća, koja za određene lekove trenutno iznose i do 80 odsto cene. Ipak, to znači da će se participacija povećati sa 50 na 100 dinara.

Momčilo Babić, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, izjavio je da se radi na tome da se promeni ova situacija u kojoj se lek koji je neophodan mora platiti. Već sredinom sledeće godine ukinuće se potpuno doplaćivanje za lekove kakvo danas postoji, a postojaće samo participacija od 100 dinara po leku mesečno i to je sve – rekao je Babić.

On je objasnio da sada postoje lekovi za koje se dobija recept, ali se za njih mora doplatiti određeni procenat od pune cene, najčešće 50% ili više. Osim toga, plaća se i participacija od 50 dinara.

Ova novina nadovezuje se na novi pravilnik o lekovima po kom već početkom sledeće godine svi lekovi pojeftiniti za 30-50 odsto. Tada će se i procentualna učešća smanjiti, sve dok se sredinom godine ona potpuno ne ukinu.

Izvor: Mondo

19/11/2014 12:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments