Izlečite glavobolju hranom!

04/09/2017 19:24

Izlečite glavobolju hranom!

Iako za neke migrene nema leka, određene namirnice mogu ublažiti simptome.

Krompir

Namirnice bogate kalijumom mogu da ublaže glavobolje, a krompir je izuzetno bogat kalijumom – 100 g krompira sadrži čitavih 421 mg, što je oko 10% preporučenog dnevnog unosa. Međutim, pošto je kalijum lociran tik ispod kore, pomfrit vam neće biti od velike koristi, već krompir pečen u rerni i to u ljusci.

Banane

Pre svega, lako se vare i umiruju želudac, koji često ume da bude veoma osetljiv zbog glavobolje. Drugo, banane su bogate i kalijumom i magnezijumom, a oba ova minerala doprinose ublažavanju glavobolja, pogotovo tenziionih (pošto dovode do opuštanja mišića).

Lubenice

U velikom broju slučajeva glavobolja je povezana sa dehidracijom (posebno leti). Lubenica je puna kvalitetne vode, a takođe kalijuma i magnezijuma, pa će delovati blagotvorno u tom slučaju.

Krastavac

Slično kao i lubenica, krastavac je odličan kao izvor kvalitetne strukturisane vode, pošto je po sastavu 95% voda! Zbog toga minimalno opterećuje organe za varenje, a daje osećaj sitosti, hladi i hidrira organizam, što je sve povoljno u slučajevima glavobolje.

Ananas

Svež ananas sadrži enzim po imenu bromelain, koji je neka vrsta prirodnog analgetika. On takođe ima antiupalna svojstva, što takođe doprinosi smanjenju glavobolje.

Izvor: zdravahrana.com

04/09/2017 19:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments